ORTO PARISI: OPA'S GEUR

ZO RUIKT TERRONI

 Orto Parisi Terroni. De naam zet je op een spoor naar de geur van het parfum. ‘Orto’ klinkt als oord,  ‘Terroni’ als terrein en ‘Parisi’ verwijst natuurlijk naar de stad Parijs met al zijn indrukken en herinneringen. Films, vakanties, ontmoetingen. Ik neem een frisse eerste reuk vanaf mijn rechterpols. Ik ruik de Tuilerieën. Zie de beelden op hun sokkels langs de paden staan. Een tweede reuk: Het park is verder weg, ik zweef boven de bomen. Het Louvre links, in de verte de Eiffeltoren... De derde reuk: ik sta op Place Concorde. De auto’s krioelen om me heen.

Orto Parisi is een geurlijn van de Amsterdams-Italiaanse parfumeur Alessandro Gualtieri, ook bekend als Nasomatto en van vele andere baanbrekende geurexperimenten. De nieuwste parfum uit de Orto Parisi collectie die ik test heet Terroni, wat de plaatsgebondenheid van de geur nog benadrukt.

Op mijn linkerpols heb ik twee uur al geleden al wat parfum gedaan. Als ik daaraan ruik is de stad Parijs als herinnering verdwenen. Wat blijft is een geur die één geworden is met mijn huid. Orto Parisi Terroni is naar mij gaan ruiken. Maar dat donkere zwoele, dat nog uren aanwezig blijft op mijn pols, dat voegt het parfum toe.

Geuren omschrijven is associëren op basis van vluchtige indrukken. De sterkste houvast is voor een niet ontwikkelde neus de naam en de indrukken die dat oproept. Wie analytischer kan ruiken onderscheidt ingrediënten. Niet ik. Wel heb ik een tekstje gekregen bij het flesje dat me hopelijk gelijk gaat geven. Maar hoe dan ook, het is een fijne geur die ik graag met me meedraag.

Ik lees dat Alessandro Gualtieri Orto Parisi opdraagt aan zijn grootvader Vincenzo. “Het idee ontsprong aan het feit dat grootvader poepte en pieste in emmers die hij als mest uitgoot over zijn tuin”, schrijft Gualtieri. “In zijn tuin zweefde een geur van oneindigheid.” In Terroni gaat het specifiek over de aarde in die tuin, lava-achtige grond.

De parfumeur legt verder uit dat we tegenwoordig als beschaafde mensen zulke sterke geuren niet meer prettig vinden. Dat ze ons te sterk herinneren aan onze onderdrukte dierlijke kant. Hij wil dat deze geur zowel fris als stinkend is, en zowel aantrekkelijk als afstotend. “Dit project is mijn tuin. Ik heb geplant, bemest, gewied en geoogst.”

Gualtieri legt uit: “Je ondergaat je lichaam als een tuin. En wat je ruikt is een ware spiegel van de ziel.” Geen Parijse Tuilerieën, maar wel een tuin. De aarde zit diep geworteld in Orto Parisi Terroni.

 Orto Parisi. Terroni Eau de Parfum. €138 50ml. Via skins.nl

Sophie-Celine Hamer

Vorige
Vorige

BECCA EXCLUSIEF BIJ DOUGLAS

Volgende
Volgende

GAMES OF THRONES PRONKSTUKKEN