MIRROR MIRROR MAGAZINE

View Original

KARL LAGERFELD: GROOMEUR PUR SANG

DE BELICHAMING VAN GROOMING

Een poederkamer,  droogshampoo van Klorane, een koelkast voor huidverzorging. Karl Lagerfeld was met zijn tot de in puntjes verzorgde uiterlijk de belichaming van grooming. “Mijn moeder heeft me geleerd dat je altijd onberispelijk verzorgd moet zijn.”

Hoewel Der Karl een hekel had aan terugblikken op zijn eigen leven, voelde hij een sterke verbintenis met historische periodes. Als geen ander wist hij een 19de-eeuwse crinoline te Chaneliseren tot begeerlijke minimode. Zijn hoofse paardenstaartkapsel uit de 18de-eeuw ontstond in opwelling toen hij op een dag in 1976 genoeg had van zijn lange zwarte krullen en ze vastbond. Een kapsel waar hij weinig aan hoefde te doen. Toch handig. Van gel en stylingproducten voor zijn haar hield hij niet.

Lagerfeld begon zijn dag met twee eiwitshakes zonder melk, en gekookt fruit. Op aanbeveling van zijn lijfarts at hij ’s ochtends geen zout, wel natuurlijke suikers. Sinds zijn op 1 november 2000 gestarte afvalmarathon raakte hij geen kunstmatige suikers meer aan. “Ik ben afgevallen en ik wil nooit meer aankomen. Eet ik nu suiker dan voel ik me zeeziek. Zou ik het drie dagen achter elkaar eten, dan raak ik weer verslaafd.”

Onderdeel van Lagerfelds ochtendroutine was het slikken van door zijn arts samengestelde supplementen, bewaard in een zilveren doos uit de jaren twintig.

Rond het middaguur, als andere mensen er al een halve dag op hebben zitten, nam de couturier een bad met een overvloed aan badzout voor een zachte huid. Eenmaal afgedroogd, spoot hij zijn haardos helderwit met Klorane droogshampoo. Hij deed dit ritueel in een speciale poederkamer vanwege de stof van het poederen.

Aangespoord door zijn moeder verzorgde hij zijn huid optimaal. “Toen ik 24 werd, zei ze: ‘Nu ben je 24, het gaat bergafwaarts’. Ik dacht dat het 27 was, maar ze zei: Nee, 24!”

Lagerfeld had in zijn badkamer een koelkast vol huidverzorgingsproducten. Meestal pakte hij Chanel, maar hij wisselde dat af met producten van Sisley, La Prairie, Clinique en Clean by Dr Ivo Pitanguy (Braziliaanse plastisch chirurg die ook de uitvinder was van de butt lift). Zelf heeft Lagerfeld nooit een ingreep aan zijn lichaam laten doen. Omdat hij de zon ontweek gebruikte hij geen zonnebrandcrème.

Lagerfeld en lichaamsbeweging? “Fitness is as boring as sickness as a subject.” In zijn lijn-periode danste hij fanatiek de tango. Aan tatoeages had hij een hekel.“ Ik vind ze afschuwelijk. It’s like living in a Pucci dress full-time.”

Zijn nagels deed hij elke zondag zelf sinds hij ontevreden was over een manicure behandeling. Sindsdien mocht niemand zijn vingers meer aanraken.

De zonnekoning van de mode was dol op parfum. Hij parfumeerde niet alleen zichzelf met Karl Lagerfeld en Chanel mannengeuren, maar ook zijn lakens, handdoeken en kleding.

Lagerfelds top secret  droom, waar hij al aan werkte, kwam helaas niet uit: een groominglijn voor zijn darling poes Choupette. Karl Lagerfeld overleed op 19-2-19.

 Karl Lagerfeld. Bois de Yuzu 100ml €45

Hairstory. Powder 38gr €35

Chanel. Les Exclusifs de Chanel Boy 75ml €175

La Prairie. Platinum Rare 20ml €1035

Klorane. Droog shampoo €9