BYREDO’S BEAUTY

Een mascara zo krom als een banaan, een oogpalet als een oester. Byredo lanceerde onlangs een zeer opzienbarende beautycollectie.

Ben Gorman, de oprichter van het Zweedse merk, typeert zijn kleurrijke beauty-items als “antieke relikwieën die wel 2000 jaar oud zouden kunnen zijn”.  Gorman noemt zijn collectie ook een oefening in design. “Toen ik hier aan begon, wist ik dat alles uniek en creatief moest zijn”, zoomt hij vanuit Parijs. Niet alleen op designgebied legde hij de lat hoog.

Gorman wilde dit beautyproject samen doen met Isamaya Ffrench. Waarom deze jonge Britse make-upartist die furore maakte met een mix van klassieke looks en radicale beauty (o.a. protheses)?  “Ze is de beste!”,  roept Gorman. “Haar creativiteit is ongekend. Trends of wat anderen doen interesseert haar niet, ze is een non-conformist.”

Make-up artist Isamaya Ffrench

Voor eerdere samenwerkingen strikte Gorman alleskunner Virgil Abloh, glijbaankunstenaar Carsten Höller, art directors M/M Paris en Inez + Vinoodh.

Parfums zijn sinds vijftien jaar Byredo’s corebusiness. “Van make-up wist ik niks”, bekent Gorman. Wat hij ondertussen geleerd heeft? “Los van de toepassingen en het technische deel, leerde ik over make-up als belangrijk communicatiemiddel. Je vertelt met make-up niet alleen wie je bent, maar ook wat je voelt. Met mijn achtergrond in geuren – die ook onzichtbaar communiceren –  verbaasde ik me over hoe individueel toepasbaar make-up is en hoe persoonlijk de band is die mensen ermee voelen.”

Byredo’s beauty-lijn is vegan, met zoveel mogelijk natuurlijke ingrediënten. De kleuren zijn opvallend, maar niet clownesk schreeuwerig. Dat was iets dat Isamaya Ffrench beslist niet wilde. Ze vertelt dat het samenstellen van een kleurenbibliotheek de basis was. “Allemaal losse, geïsoleerde kleuren die je bij geen ander merk vindt. Vervolgens bepaalde ik welke kleur bij welk product paste en een emotie zou oproepen.”

“Beauty is subjectief”, voegt Ben Gorman toe. “Ons doel is dat iedereen zich met Byredo kleuren kan uitdrukken.”

Byredo x Isamaya Ffrench. Eyeliner €35. Mascara €39. Lipsticks in 15 tinten €39. Colour Sticks in 16 tinten €29. Oogpalet €62. Exclusief te koop bij Skins.nl

Vorige
Vorige

BEIGIC: BEAUTY & KOFFIEBONEN

Volgende
Volgende

YAMBA’S VEELZIJDIGE MORINGA OLIE