MIRROR MIRROR MAGAZINE

View Original

SPIRITUS SANCTUS : FILIPPO SORCINELLI PARFUMS

Filippo Sorcinelli is een vreemde snuiter in de parfumerie. Hij oogt als een hardrock-ster, maar straalt de sereniteit uit van een monnik.

ROOS & WIEROOK Hij schildert, beeldhouwt, is een wereldberoemde organist, ontwerpt mode, maakt voor de Paus ceremoniële kleding en runt het parfumhuis UNUM. “Ik doe wat ik wil in mijn leven”, zegt Filippo Sorcinelli. In 2013 lanceert de kunstenaar zijn eerste parfum: LAVS – de eerste letters van L’Atelier Vetemens Sacré, het label waaronder hij sinds 2001 ceremoniële kledij maakt voor pausen. Als zijn kerkelijke clientèle maar blijft vragen naar het parfum waarmee de kleding wordt geparfumeerd, creëert Sorcinelli LAVS. Na de lancering prijst de The Financial Times de geur aan als dé wierook onder de wieroken. Inmiddels zijn er zes eigenzinnige UNUM parfums, geïnspireerd op de roos, gotiek, muziek en fotografie. De basis van de geuren blijft wierook.

GOD “De geschiedenis van wierook gaat terug naar de zeventiende eeuw. Het is wereldwijd de eerste geur”, legt Sorcinelli uit. “De kerk pikt het later op als verbinding tussen God en het volk.” De Katholieke Kerk. Alles wat Sorcinelli doet, komt voort uit dit heilige instituut. Door de Italiaan omschreven als ‘zijn eerste school’. “Op mijn vijfde liep ik met mijn moeder een kerk binnen en werd gegrepen door alles. Ik voelde schoonheid, zag heilige ornamenten, hoorde het orgel, en rook wierook. Het was een allesbepalende ervaring.”

Sorcinelli mag dan een multitalent zijn, parfumeur is hij niet. “De neus vertaalt mijn visie in geur”, zegt Sorcinelli. Die neus, ene Carlo uit Milaan, moet een mysterie blijven. Het enige wat Sorcinelli er over wil zeggen, is dat ze zijn als broeders. “Anders zou ik niet zo kunnen werken.”

LIJNENTATTOOS Sorcinelli’s bedrijf is gevestigd in Santarcangelo di Romagna, waar hij wordt omringd door zo’n twintig mensen, onder wie zijn zus en tante die in het kledingatelier werken. Zijn broer is verantwoordelijk voor de door Sorcinelli ontworpen flacons.

Sorcinelli omschrijft zijn leven in de kunst, mode, fotografie en muziek als “een beetje ingewikkeld maar authentiek”. Hij streeft naar vrijheid en samenhang. “Dat brengt me bij de waarheid.” Of de reli-kunstenaar erg gelovig is? “In Italië is het lastig om daar ongevoelig voor te zijn. De kerk is cultuur, onze basis. Ik ben katholiek opgegroeid, en zal dat blijven, maar ik volg mijn eigen autonome pad.” Dan nog die ene vraag: schuilt er tussen de wirwar aan lijnentattoos op zijn lichaam wellicht nog iets spiritueels? Sorcinelli ontbloot zijn rug, en daar vlamt de Heilige Geest. Die is er altijd.

Filippo Sorcinilli. Unum, Scusami, Rosa Nigra, Opus 1144, Symphonie Passion Extrait de Parfum 100ml, €185. Via Filipposorcinilli.com. Portret: Rita Francia

Door Sophie-Céline Hamer