6 SKINCARE TRENDS VOOR 2025
De beautyindustrie slaapt nooit: er blijven razendsnel nieuwe lanceringen en slimme technologieën op de markt verschijnen. Met dank aan TikTok zijn er ook steeds meer 'huidexperts' actief en dat zorgt er steeds vaker voor dat merken minder vrijheid hebben om ons af te schepen met marketingpraatjes.
Naast het begrijpen van de harde wetenschap achter nieuwe ingrediënten, willen we natuurlijk ook nog weten wat dan de buzzy trends in het komende jaar gaan zijn. Van biotech tot exosomen, hier zijn de 6 ontwikkelingen op het gebied van huidverzorging waar je in 2025 op moet letten.
1. BIOTECH
Eén ding dat merken als Reome, Bioeffect, K18 en Lancôme gemeen hebben, is dat hun huid- en haarverzorgingsproducten ingrediënten bevatten die in het laboratorium zijn gekweekt. Dit proces staat bekend als biotechnologie. Biotech is niet alleen duurzamer dan het oogsten van natuurlijke ingrediënten op de traditionele manier, het maakt ook het debat over natuurlijke versus synthetische stoffen veel minder zwart-wit. Reome maakt bijvoorbeeld gebruik van biofermenten in zijn Active Recovery Broth: ingrediënten die afkomstig zijn van in het lab gekweekte natuurlijke materialen die vervolgens een fermentatieproces ondergaan. Het serum werkt als een probioticum, behandelt ontstekingen en houdt de huidbarrière gezond.
2. WELLNESS VAN DE DERMATOLOOG
Na alle aandacht voor de klinische merken van artsen en dermatologen, is er een groeiende verschuiving naar meer wellness georiënteerde huidverzorging zichtbaar. Dit is gebaseerd op de psychodermatologie, die de nauwe band tussen mentale gezondheid en huidgezondheid benadrukt. Het ritueel van het aanbrengen van producten is gekoppeld aan een zintuiglijke ervaring zoals aromatherapie of massage voor maximale ontspanning. Een early adopter is dermatoloog Alexis Granite, die onlangs de huidverzorgingslijn Joonbyrd lanceerde, een merk met stemmingsverbeterende geuren zoals kasjmier, musk en jasmijn.
3. ANTI INJECTABLES
De term pillow face kreeg ineens een andere betekenis op TikTok nadat via een aantal virale video's werd beweerd dat fillers nooit helemaal oplossen. Een andere video belichtte beroemdheden die (waarschijnlijk) te veel fillers hadden gebruikt, wat resulteerde in een opgezwollen gezicht. Dit leidt inmiddels tot een toegenomen opleving rond traditionele holistische methoden zoals acupunctuur voor het gezicht. Het wordt al eeuwenlang gebruikt in de traditionele Chinese geneeskunde en is een minimaal invasieve behandeling waarbij fijne naalden op specifieke punten op het gezicht worden ingebracht om de bloedsomloop te verbeteren, de collageenproductie te stimuleren en een mooie glow te geven. Een handvol onderzoeken suggereert ook dat het huidverjongende eigenschappen heeft.
Interessant is vooral de groeiende populariteit onder mannen en jongeren die het nu gebruiken als preventieve behandeling. Dit is een opvallende verandering ten opzichte van 10 jaar geleden; het was destijds een oudere groep die met acupunctuur fijne lijntjes, rimpels en verslapping wilde aanpakken.
4. DE EXOSOMEN KOMEN ERAAN
Regeneratieve behandelingen en producten op basis van exosomen zullen volgend jaar overal te vinden zijn. Exosomen zijn kleine deeltjes die uit cellen worden gehaald, in het geval van huidverzorging gaat het om plantencellen. De deeltjes fungeren als microscopische boodschappers om informatie naar andere cellen te sturen en ze te instrueren om zichzelf te gaan vernieuwen. Het Amerikaans-Koreaanse merk VENN maakt er al gebruik van in zijn 10B-EXO EGF Ampoule Face Serum. Ze zijn gebaseerd op DNA-activering om de collageenproductie te stimuleren zodat de huid gladder en steviger wordt. Volgens experts komen exosomen het dichtst in de buurt van de echte regeneratie van menselijke cellen en weefsels.
5. POWERPLAYERS TEGEN PIGMENTATIE
Google-zoekopdrachten naar oplossingen tegen pigmentvlekken blijven toenemen en Lookfantastic noemt het de op twee na meest gezochte term op zijn site. Er komen gelukkig steeds meer superingrediënten om dit probleem aan te pakken. Neem bijvoorbeeld malassezine, een molecuul afkomstig van de malassezia furfur schimmel. Het kan worden ingezet bij pigmentatieproblemen zoals melasma en post-inflammatoire hyperpigmentatie. Het zou 10 keer effectiever zijn dan vitamine C bij het verminderen van donkere vlekken en het egaliseren van de huid.
Malassezine is relatief nieuw in de huidverzorging en nog niet veel merken gebruiken het. La Roche-Posay gebruikt in het Mela B3 Dark Spot Serum het gepatenteerde melasyl dat het merk als een 'melaninevanger' omschrijft.
6. NAZORG VOOR JE TATTOO
In 2023 werd de wereldwijde tatoeagemarkt geschat op een omzet van bijna 2 miljard euro en naar verwachting zal deze groeien tot 4,6 miljard euro in 2032. Tatoeages zijn inmiddels zo gangbaar als gaatjes in je oren en de juiste nazorg - zoals crèmes en zonbescherming - is essentieel om ze er fris uit te laten zien.