MIRROR MIRROR MAGAZINE

View Original

SMELL-GOOD DIOR DOCU

NOSE is een documentaire als een ontdekkingsreis waarin filmmakers Clément Beauvais en Arthur de Kersauson het tot stand komen van Dior parfums vastleggen.

Documentairemakers Clément Beauvais en Arthur de Kersauson reisden twee jaar lang de wereld over met Diors in-house parfumeur François Demachy. Sinds 2006 creëerde deze neus onder andere Sauvage, Joy en J’Adore Infinissime. In deze bijzondere smell-good documentaire ontrafelen de filmers de mystiek van Demachy’s werkwijze.

NOSE neemt de kijker mee naar veertien landen waar parfumgrondstoffen groeien en bloeien. Van de jasmijnvelden in het Zuid-Franse Grasse – het westerse epicentrum van de parfumerie – naar Sri Lanka voor het beste sandelhout, de bergamotplantages in Calabrië en de afgelegen patchoeli-velden op het Indonesische eiland Sulawesi. Als parfumeur bezoekt Demachy constant deze unieke plekken, waar hij werkt met lokale producenten die het kostbare vakmanschap en de traditionele expertise van hun vak proberen te behouden.

Interessant: in Grasse blijkt sprake te zijn van een opleving van het vakmanschap met vrouwen die hun goede banen opzeggen om zich toe leggen op het duurzaam cultiveren van onder andere de Dior centifolia roos.  De Franse filmmakers willen met NOSE een misverstand over parfums uit de wereld helpen. Clément Beauvais: “Mensen denken dat parfums schoonheid en luxe zijn, maar het tot stand komen ervan is vooral een ambacht.”

Muziek speelt in de film een belangrijke rol. Volgens Beauvais en De Kersauson vanwege de vele overeenkomsten tussen muziek en hoe een parfum ‘gecomponeerd’ wordt met bijvoorbeeld topnoten en een basis. Zo slaagt NOSE erin om zonder ruikbare geuren onze zintuigen te prikkelen.

Nose is te zien op Apple TV, Amazon Prime Video, Google Play en Canal VOD. Dior J’adore Eau de Parfum Infinissime 50ml €90. 100ml €129. Dior.com