MIRROR MIRROR MAGAZINE

View Original

NETFLIX TIP: PISTOL

Netflix dropte onlangs de rauwe dramaserie Pistol, over de korte, maar impactvolle carrière van de bekendste punkband The Sex Pistols (1975-1978). Pop- én modegeschiedenis, geregisseerd door Danny Boyle (Trainspotting).

Het verhaal wordt verteld aan de hand van het verrotte leven van Pistols gitarist Steve Jones, aardig gespeeld door Babyteeth-acteur Toby Wallace. Met name de eerste afleveringen zijn geniaal, inventief gesneden en gefilmd, komisch en vol energie. Even kakt de serie in – vanwege de irritante en overheersende rol van Nancy – de vriendin van Johnny Rotten, een glansrol van Anson Boon.  

De serie speelt zich af tijdens de hoogtijdagen van de punk, primair een muziekstroming, maar het was ook een moderevolutie met geverfde hanenkammen, leren jacks, veel zwarte kleding en bekladde T-shirts met primitieve tekeningen en opruiende kreten. Punkers veranderden de mode. Om te beginnen in Londen, maar al snel tot in de kleinste dorpen en steden, ook in Nederland. Punk is sinds de middeleeuwse ridders in harnas de meest agressieve look ooit. Stilistisch gebaseerd op het do-it-yourself-principe, met als inspiratiebron de Sex Pistols, een schepping van hun anarchistische manager Malcolm McLaren, de andere glansrol in Pistol van Thomas Brodie-Sangster, heerlijk snedig en venijnig gespeeld.  

In Pistol komen de punkoutfits van Vivianne Westwood rijkelijk aan bod. McLarens’ toenmalige vrouw, bemoeide zich met de outfits van de band. Ze baseerde de punkrock-look op de kleding van bikers en  prostituees met leer, latex en bondage-riemen. Samen scharrelden ze kippenbotjes uit de afvalbakken van restaurants en naaiden die in de vorm van woorden – ‘Perv’, ‘Rock’ - op T-shirts. Dat is nou echt punk.