FAKE FUR – ZONDER PLASTICS. HET BESTAAT!

Fake fur van wolbont van Goatherdess

Hoe het tij kan keren. In de jaren vijftig van de vorige eeuw was nepbont - gemaakt van 100 procent acryl een revolutie. Het was diervriendelijk, betaalbaarder dan echt bont en heerlijk warm.

Inmiddels weten we hoe schadelijk acryl is voor het milieu. Helaas zijn korte jasjes van donzig nepbont weer helemaal the bomb, letterlijk: we schreven al een artikel over deze nieuwe natuurramp. Je leest het hier.

En dan nu het goede nieuws! Door nieuwe wetgeving en vanuit de consumentenvraag naar plasticvrije alternatieven voor bont zit er opeens flink vaart in nieuwe, milieuvriendelijke fake fur ontwikkelingen. Zo merkt Woolmark - een Australische non-profit organisatie die wolboeren vertegenwoordigt - dat de aanvragen van samples van ‘wolbont’ zoals innovatief merinobont toenemen.

NEPBONT ZÓNDER PLASTICS

Stella McCartney lanceerde onlangs pluche jassen gemaakt van Savian, een materiaal gemaakt van landbouwafval en plantenvezels. Een vinding van BioFluff, de New Yorkse fabrikant zegt de eerste te zijn met een plant based materiaal en merkt hiervoor interesse van zowel het luxe mode segment als fast-fashion. Ganni maakte er al fluffy tassen van.

LEES VERDER ONDER DE FOTO

Tas van GANNI

ECO-BONT

Het Britse Goatherdess is opgezet door Polly Reid, een voormalig wetenschapper die  aanvankelijk geiten en schapen hield voor het ‘maaien’ van gras. Ze ontdekte dat schapenwol aan het begin van de 20ste eeuw werd verwerkt tot ‘natuurlijke’ bontjassen. Met de massale komst van synthetische stoffen en bont stopte de wolproductie voor ‘bontjassen’. Reid lanceerde Goatherdess in 2019, jassen gemaakt van een mix van pluizig mohair en wol. Sindsdien produceert Reid jaarlijks zo’n 200 eco-vriendelijke bontjassen, gevoerd met zijde in zwart, wit en oudroze.

LUXE IMITATIES

Kwalitatief hoogstaand imitatiebont van wol is wél prijzig. De meeste en mooiste designs zien we in de luxe-industrie. Maison Alaïa showde vorig jaar langvezelige imitatie bontjassen van merinowolgaren. Loro Piana werkt met CashFur, een geweven kasjmierwol die oogt als een fleece-achtig schapenvachtje. Gabriela Hearst voegde zijde en kasjmier toe aan wol voor haar luxe jassen.

Op naar een toekomst met Fur Free Fur!

Ontwerp met fake fur van Stella McCartney

Volgende
Volgende

RICK OWENS: VAN GESJEESDE KUNSTSTUDENT, CRACKWHORE TOT CULT-ONTWERPER