MIRROR MIRROR MAGAZINE

View Original

FACELIFTS: TOEGANKELIJKER & GEACCEPTEERD

Door Eugenia Melissen Ferrer                  Carlo William Rossi - Fotografie

Die persoon in de spiegel is veel ouder dan ik! Voor wie zich niet meer herkent in de spiegel kan een facelift een oplossing zijn. Honderd jaar geleden kwam de operatie beschikbaar voor het brede publiek.

Toen Mary Pickford, een van de grootste filmsterren van de jaren twintig, onder het mes ging voor een facelift, pakte het anders uit dan verwacht. Na haar operatie kon ze niet meer glimlachen en zag ze er ‘gemummificeerd’ uit, schrijft Greg Jenner in het boek Dead Famous.  Een filmster is eigenlijk de perfecte belichaming van zowel films als facelifts. Eenmaal vastgelegd op film wordt ze nooit ouder en leeft ze onveranderd voort in onze verbeelding. ‘Film en de facelift overstijgen allebei de gewone werkelijkheid, kunnen de klok terugdraaien en proberen te ontsnappen aan de onvermijdelijkheid van het leven en alles wat daarbij hoort’, schrijft Angelika Taschen in Aesthetic Surgery.

De moderne esthetische of cosmetische chirurgie, die als doel heeft het uiterlijk te verbeteren, begint in 1901 als de Berlijnse chirurg Eugen Holländer de eerste facelift uitvoert. Een Poolse aristocrate wil dat hij haar wangen en hangende mondhoeken een lift geeft. Tijdens de Eerste Wereldoorlog (1914-1918) beginnen de Nederlander Johannes Esser en de Brit Harold Delf Gillies de gezichten van de talloze verminkte soldaten te reconstrueren. Geleidelijk wordt de kans op complicaties kleiner en wordt de facelift omarmd door een groter publiek.

Gelukkig is er sinds de experimentele facelift van Pickford veel veranderd en zijn nieuwe technieken elkaar in een rap tempo opgevolgd. Wat is de huidige status van de facelift? Mirror Mirror duikt in de geschiedenis van ‘happy surgery’ en vraagt esthetische chirurgen Wouter van der Pot (Blooming Plastische Chirurgie, Haarlem) en Pieter Verduijn (Bergman Clinics, Rijswijk) naar hun mening. Hoeveel vraag is er momenteel naar facelifts en hoe duurzaam is het resultaat van wat wel gezien wordt als de snelste route naar geluk? 

Volgens Wouter van der Pot is de term ‘facelift’ misleidend, omdat het klinkt alsof je hele gezicht wordt gelift. ‘Als plastische chirurgen het hebben over een facelift bedoelen ze een operatie waarbij vooral de wangen, kaaklijn en de hals verstrakt worden.’ Bij de eerste facelifts werd alleen de huid verstrakt, zonder de onderliggende lagen aan te raken. Hierdoor was het een ingreep zonder blijvende resultaten. Anno 2022 wordt naast de huid vooral de bindweefselplaat onder de huid strakgetrokken. Bovendien wordt deze diepere bindweefsellaag naar boven verplaatst (gelift), eventueel in combinatie met lipofilling met eigen vet van buik of benen. Het litteken valt achter het oor en over een stuk kraakbeen net voor de oorschelp. Grote littekens zoals vroeger zijn niet meer zichtbaar. 

Wouter van der Pot (Blooming Plastische Chirurgie, Haarlem)

‘Bij de ‘deep plane facelift’ openen we het peesblad, schuiven we deze een stukje op en zetten hem dan weer vast’, legt Van der Pot uit. ‘Dat blijft op de lange termijn ook veel mooier, in sommige gevallen kun je wel zo’n 10 tot 15 jaar lang plezier hebben van het resultaat.’

Dit in tegenstelling tot Botox en fillers. ‘Op een gegeven moment helpen fillers niet meer en is een facelift een logische volgende stap’, zegt Pieter Verduijn. Een goed uitgevoerde facelift valt volgens hem niet op. Wat je wel ziet: jezelf als een jonger, frisser en minder moe ogend persoon. De operatie duurt zo’n drie uur en de hersteltijd is meestal vier weken. Het duurt gemiddeld een jaar voordat de littekens die op tactische plekken in de huidplooien lopen, helemaal uitgerijpt zijn.

De vraag naar facelifts neemt volgens Verduijn en Van der Pot toe, ook door de populariteit van injectables zoals fillers en Botox. Tijdens de pandemie kwam daar nog het ‘Zoom-effect’ bij, toen mensen door het vele beeldbellen en videovergaderen hypergefocust raakten op hun gezicht en sneller kozen voor plastische chirurgie. 

De meeste patiënten kiezen volgens Verduijn voor een facelift omdat ze een mismatch ervaren tussen hun uiterlijk en innerlijk. ‘Veel mensen vinden dat ze er ouder uitzien dan ze zich voelen.’ 

Pieter Verduijn (Bergman Clinics, Rijswijk)

Mensen die een facelift willen zijn steeds ouder: de piek die vroeger rond de 50 jaar zat, verschuift volgens Verduijn naar mensen van 60 en 70.  Van der Pot raadt vrouwen die vlak voor de overgang zitten aan om een paar jaar te wachten. Vrouwelijke hormonen veranderen in die tijd en dat kan veel impact hebben op de kwaliteit van de huid.

Voor rokers zijn facelifts al helemaal een no-go, omdat ze een te hoog complicatierisico hebben, vertelt Van der Pot. ‘De huid kan bij rokers moeilijker genezen en er kan zelfs een stukje afsterven.’

Mannen die een facelift willen, zijn nog altijd een minderheid: in Verduijns praktijk is ongeveer 10 procent man. ‘Voordat mannen de stap nemen naar een full facelift moeten ze echt wat meer geëmancipeerd zijn.’

Esthetische chirurgie wordt volgens Van der Pot steeds toegankelijker en meer geaccepteerd. Online is er veel informatie over te vinden. Het zijn trouwens niet alleen de oudere generaties die over facelifts posten en hun voor-en-na-foto’s op sociale media delen. Op TikTok worden veel ‘facelift hacks’ juist gedeeld door jonge vrouwen die het effect van een facelift met make-up, elastiekjes of facetape proberen na te bootsen. De hashtag ‘facelifthack’ heeft op dit moment meer dan 80 miljoen views.

Een facelift maakt volgens Van der Pot heel blij - vandaar de naam ‘happy surgery’. ‘Je ziet dat patiënten meer zelfvertrouwen krijgen en een persoonsverandering meemaken.’ Volgens beide chirurgen is het een duurzame ingreep waar je lang plezier van hebt. Toch benadrukken Van der Pot en Verduijn dat het belangrijk is om je te realiseren dat het een kostbare operatie is met een hersteltijd. Techniek en kwaliteit van de facelift variëren enorm, wat invloed heeft op de prijs. Je kunt een mini-lift al vanaf 4.000 euro doen, maar de prijzen kunnen volgens Van der Pot oplopen tot 18.000 euro. Ook is er, net als bij elke andere operatie, altijd een complicatierisico – je werkt tenslotte met levend weefsel. Wie de voordelen en nadelen goed afweegt, weet beter wat hij van de facelift kan verwachten.