JAARLIJKSE REGEN VAN MODEPRIJZEN IN BELGIË
Terwijl in Nederland jaarlijks slechts 2 modecreatieven kans maken op 2 verschillende modeprijzen (Lichting en Modestipendium) werden gisteren in België tijdens de Belgian Fashion Awards in één klap 8 modeprijzen uitgereikt – waaronder die van Designer of the Year, Professional of the Year tot Most Promising Graduate of the Year. Met als juryvoorzitter trendforecaster Lidewij Edelkoort.
DESIGNER OF THE YEAR
Na een succesvolle carrière bij Marc Jacobs in New York en als hoofd van de vrouwenlijn bij Dries Van Noten, startte Meryll Rogge in 2020 een collectie onder haar eigen naam. In 2021 viel ze een eerste keer in de prijzen tijdens de Belgian Fashion Awards, in de categorie Emerging Talent of The Year. Als eerste vrouw ooit, mag Meryll zich Designer of the Year noemen. ‘Meryll is internationaal doorgebroken en toch zichzelf gebleven. Ze creëert genderfluïde prêt-à-porter, waarmee ze de vinger aan de pols houdt van de wereld van vandaag’, aldus de jury.
JURY PRIZE
De Jury Prize werd toegekend aan Marina Yee. Als lid van de Antwerpse Zes zette ze België in de jaren tachtig op de wereldkaart van de mode. Ze vervolgde haar persoonlijke artistieke pad door ook andere kunstvormen te verkennen. In 2022 maakte ze een succesvolle internationale comeback met een collectie tijdloze stukken die door zowel mannen als vrouwen kunnen worden gedragen.
CHANGEMAKER OF THE YEAR
Ontwerper Tim Van Steenbergen en journalist Ruth Goossens, bezielers van het duurzame modeatelier REantwerp, kregen de award voor Changemaker of the Year toegekend. In samenwerking met GATAM vzw bieden ze anderstalige nieuwkomers de kans om professionele ervaring op te doen voor ze doorstromen naar een job in de Belgische modesector. Met stoffen uit de deadstock van bekende Belgische merken worden stukken gecreëerd die een ode vormen aan het kleermakersambacht en tegelijk de persoonlijke verhalen van hun teamleden vertellen. De jury wilde in de kijker zetten dat dit lovenswaardige project ook nog eens een opvallend sterke collectie oplevert.
EMERGING TALENT OF THE YEAR
Marie Adam-Leenaerdt mocht de prijs voor Emerging Talent of the Year mee naar huis nemen. Adam-Leenaerdt studeerde aan La Cambre Mode[s] in Brussel en bracht in 2023 haar eerste eigen collectie uit. De jury wilde haar belonen voor de daadkracht en creativiteit die ze op jonge leeftijd al toont. Het werk van Adam-Leenaerdt, dat ondertussen ook te vinden is in de webshops van onder meer Net-A-Porter, Ssense en Bergdorf Goodman, leverde haar eerder dit jaar ook al een nominatie voor de Andam Fashion Awards en de prestigieuze LVMH Prize op.
ACCESSORY DESIGNER OF THE YEAR
De titel Accessory Designer of the Year ging dit jaar naar Stephanie D’heygere. Van 2011 tot 2015 was D’heygere Head of Jewelry bij Maison Margiela. In 2018, na enkele jaren bij Dior, startte ze haar eigen label met juwelen en accessoires. Ze staat bekend om haar minimalistische, maar in het oog springende stukken. De jury wilde D’heygere niet alleen belonen voor haar talent, maar ook voor haar karakter en werkethiek. Tijdens de editie van de Belgian Fashion Awards van 2022 mocht ze ook al de Jury Prize mee naar huis nemen.
PROFESSIONAL OF THE YEAR
Daniel Henry werd dit jaar bekroond tot Professional of the Year. Deze door textiel gepassioneerde designer werkt samen met zowel ontwerpers van meubelstoffen en behangpapier als met de automobielsector. Hij mag huizen als Rabanne en Nina Ricci tot zijn klanten rekenen. Dit jaar werkte hij mee aan de haute-coutureshow van Maison Margiela by John Galliano en creëerde hij een baldakijn voor de trouwzaal van het Brusselse stadhuis. ‘We willen Henry in de schijnwerpers zetten omdat we willen benadrukken dat mode niet alleen draait om shows. Stoffen en materiaalontwikkeling vormen de basis’, aldus de jury.
MOST PROMOSING GRADUATE OF THE YEAR
Voor Most Promosing Graduate of the Year selecteerde de jury Célestin Verheyden, alumnus van La Cambre Mode[s]. Tijdens zijn studie liep hij stage bij Saint Laurent en Ester Manas. Voor zijn eindejaarscollectie transformeerde hij het tweedimensionale concept in dynamische, gestructureerde volumes en gaf zo een interessante eigen interpretatie aan de traditionele codes van de mannenmode. Zijn werk deed de jury denken aan dat van wijlen Claude Montana. Ze waren ook onder de indruk van het niveau van afwerking en de manier waarop hij zijn werk presenteerde.
FASHION BRAND OF THE YEAR
Tijdens de Belgian Fashion Awards wordt elk jaar ook één prijs beslist door het grote publiek. Dit jaar ging de award voor Fashion Brand of the Year naar Four Roses. Het Belgische familiebedrijf, dat trots is op het persoonlijke contact met zowel producenten, klanten, ambassadeurs als het eigen team, opende de voorbije vijf jaar niet minder dan vier eigen winkels. Twee jaar geleden kwam daar ook nog een snelgroeiende webshop bij en het voorbije jaar een partnership met multibrandstore Juttu.