MIRROR MIRROR MAGAZINE

View Original

KLAAR VOOR 2024 MET NOT JUST A DIARY

Adem-, ijsbad- en impact-inspirator Barbara Muller schreef Not Just a Diary. Een 365 dagen challenge en inspiratie voor een bewuster, energieker en gelukkiger leven. 

Waarom zijn Dairy’s en ook Journals de afgelopen zo populair geworden? Het opschrijven van je gedachten, hoe deze invloed hebben op je gedrag, gebeurtenissen en gevoelens werkt bevorderend voor ons welzijn. Het geeft inzicht en daarmee overzicht. Je gaat van je denken naar je voelen. We zijn voelend geboren en denkend gemaakt en bewust schrijven (met pen op schrift wat vroeger heel normaal was, maar tegenwoordig zelden meer gebeurt doordat mensen meer op iPads, laptops en in mobiels werken) maakt dat je van denken naar voelen gaat en er een ander bewustzijn opent. Je verbindt weer met je interne wereld en komt dichterbij je verlangens. Het opschrijven van intenties en het uitwerken van de challenges in de diary, geven richting aan je levenspad en helpen je plannen tot een succes te maken in plaats van dat ze verwateren doordat je eenvoudig weer opgaat in de drukte van de dag.

Wanneer begon je zelf met het bijhouden van een Diary? Voelde dat meteen bevredigend? Rond mijn tiende begon ik zelf met schrijven in een dagboek. Zo heb ik er velen versleten. Destijds ging het vooral over op wie ik verliefd was, eindeloos kon ik daarover schrijven. Het voelde veilig om alles aan mijn dagboek kwijt te kunnen. Het was de plek waar totale oprechtheid bestond en kwetsbaarheid gezien mocht worden. Vroeger vond ik het nogal lastig dit te delen en hield ik me vaak groter dan hoe ik me vanbinnen voelde. Tegenwoordig schrijf ik over wat me nog in de weg staat, welke angsten me nog beperken, wat ik gemanifesteerd wil hebben, mijn intenties en andere doelen. Schrijven geeft me een gevoel van verbinding en ontspanning.

In het voorwoord van Not Just a Diary schrijf je dat het misschien moeite kost om te beginnen, waarom kun je je dat voorstellen? Ik herken dit ook bij mezelf. Het is zo eenvoudig om andere taken, vaste routines voor te laten gaan. Het kost, zeker in het begin, vaak moeite om goed voor jezelf te gaan zorgen, de tijd voor jou te nemen, je hier niet schuldig over te voelen. We moeten zoveel van onszelf, hebben last van alle prikkels waar we aan bloot staan. Van het aanpassen aan alle verwachtingen die anderen hebben. Zodat we onszelf eenvoudig voorbij hollen. Neem nu onze telefoon. Gemiddeld zitten we daar 6 uur per dag op, terwijl dit niet bevorderlijk is voor ons welzijn. De meeste mensen pakken in de ochtend direct hun mobiel en sluiten daar in de avond mee af. In mijn praktijk spreek ik zoveel mensen die aan zoveel stress onderhevig zijn, niet meer slapen, weinig geluksmomenten meer hebben en niet weten hoe ze dat kunnen doorbreken. Zij geven aan dat het lastig is om van vaste patronen af te stappen, al weten ze dat sommigen niet goed voor hun zijn en energie kosten. Het kost zo'n 30 dagen om een nieuwe routine, zoals het schrijven in NJAD op te pakken en 3 maanden voordat het onderdeel is van je leven en het je geen moeite meer kost. Dat bewustzijn is belangrijk, dat je weet dat het in het begin kan zijn dat je 100 andere dingen kan bedenken die voorrang hebben, maar dat het opstarten en afsluiten met NJAD meer rust en energie geeft.

Hoe kan je er als gebruiker ervoor zorgen dat het niet voelt als huiswerk maken? Dat is een hele goede, daarom noem ik het ook oefeningen in plaats van opdrachten. Iets moeten roept direct al weerstand op, ook bij mij. Wanneer je na een tijdje gaat ervaren dat je meer ruimte krijgt, dat je makkelijker leert ontspannen door de challenges en oefeningen en dat de 365 dagen planner je weer meer thuis laat komen bij jezelf, weet je dat je er iets moois voor terugkrijgt. Al schrijf je 5 minuten per dag en besteed je nog eens 10 minuten aan de challenges zoals meditaties, een ademoefening, koud douchen of beweging, dit zijn wel minuten voor jou alleen. Eenmaal hieraan gewend wil je niet meer zonder omdat je er zoveel voor terugkrijgt.

It’s not a Diary is datumvrij, wat is hiervan het voordeel? Dat je ieder moment van het jaar kan starten. Ik weet dat veel mensen hun agenda via hun mobiel bijhouden, maar dan ben je weer met je scherm bezig. Mensen hunkeren naar minder mobiele tijd (een grote uitdaging) omdat het constant afleidt. Ook al gebruik je NJAD bv niet als werkagenda, dan kun je wel de 365 dagen challenge en inspiratie aangaan en ben je niet afhankelijk van aankoop voor 31/12.

Bij het hoofdstuk The Challenge, staat de vraag: hoe beloon ik mezelf als ik de 365 dagen planner tot de eindstreep haal. Heb je zelf al nagedacht over een beloning? Jazeker, als ik de 365 dagen planner volhoudt, dan ga ik een week alleen op reis naar Noorwegen.Ik huur een auto, ga veel wandelen, ga zwemmen in de gletsjer meren en slaap in boshutjes. Ik kan me er nu al op verheugen. Alleen op reis gaan is iets dat zelf nog wat buiten mijn comfortabele zone is, dus dit is het moment om dat aan te gaan.

En hoe je je kan onderscheiden van andere Diary’s? De meeste planners (ook hele leuke overigens) zijn vooral gericht op je manifestatie en je doelen behalen.

Dit is de eerste diary waar 13 thema's instaan, die samenlopen met de maancyclus dus thema’s van 28 dagen. De thema's zijn divers. Ik wilde een grote vleug bewustwording, verdieping, spiritualiteit, bewustzijn van het zelf-helende vermogen dat met adem en ijs geactiveerd wordt, maar ook thema’s als seksualiteit, lekker eten, beweging, ontstressen en een stralende huid. Dus voor ieder wat wils en niet te zweverig. Met persoonlijke verhalen van de 9 co-creators. Ik hoop dat mensen zich door NJAD weer verwonderen over waar ze wel niet toe in staat zijn, loslaten wat hun beperkt waardoor ruimte ontstaat te gaan doen waar ze blij van worden. Ik wil dat mensen weer leven ipv overleven en genieten. Waardoor ze meer liefde voor zichzelf voelen en deze weer over kunnen dragen aan anderen.

Je denkt ook vast alweer na over een editie voor het jaar 2025? Goed gezien! Deze is al in de maak en vanaf september 2024 te koop. Ook met deze planner steunt de koper Stichting Het Babyhuis en Stichting Beschermde Wieg.