MET KARL IN THE MET

‘Fashion does not belong in a museum.’

 Bij de entrée van de exposite Karl Lagerfeld: A line of Beauty is deze Lagerfeld quote uit 2004 het eerste wat bezoekers lezen. De expositie in The Metropolitan Museum of Art opent vrijdag, de publiciteit is de afgelopen dagen en tijdens het spraakmakende Met Gala (nee, we doen op deze plek NIET aan celebs in jurken, Choupette zie je hieronder wel) al volop gedaan door een sterrenvloot die als eerste de expositie in het Costume Museum mocht bekijken.

RUZIEMAKER

Karl Lagerfeld overleed in 2019, hij werd 85. Vier jaar na zijn dood eert het Met deze alleskunner – hij was naast ontwerper, fotograaf, schrijver, illustrator, interieurontwerper, theaterkostuumontwerper en een enorme groot verzamelaar, van zowel huizen als spullen. (Lees over dit laatste het fantastische boek van Patrick Hourcade. Karl: no regrets. Het eindigt met ruzie tussen de twee, want een grote ruziemaker was Der Karl ook).

ALLESKUNNER

Lagerfeld werkte in zijn 65-jarige modecarrière vanaf 1965 tot 2019 voor Fendi, van 1974 tot 1983 voor Chloé, van 1984 toto 2019 voor Chanel. Onder andere, want daarnaast freelancete hij volop, voor onder andere Pierre Balmain, Jean Patou en hij werkte samen met H&M (in de eerste collab).

In 1984 begon hij zijn merk Karl Lagerfeld, met zijn karakteristieke hoofd als logo. Later sierde ook Choupette met haar harige hoofd vele KL-ontwerpen. Lagerfeld werd écht overal wereldberoemd en legendarische dankzij Chanel.

CLAIM TO FAME

In New York opent de expositie met videobeelden van Lagerfelds eerste claim to fame, het winnen in 1954 van de Woolmark Prize. Jurylid Pierre Balmain bood de ambitieuze Duitser meteen een baan aan.

Interessant op de expositie is een replica van Lagerfeld’s werktafel, een creatieve ontploffing met enorme boekenbergen, ontelbare schetsen, stapels magazines, tekenmateriaal en kranten. Maar op zijn tafel liggen ook allerlei tinten oogschaduw (Lagerfeld tekende met make-up) van Shu Uemura en potjes Tipp-Ex, onmisbaar tijdens het schetsen.

KIJKJE IN DE KEUKEN

Fotografen fotografeerden Lagerfeld talloze malen terwijl hij ontwerpen schetste. Vandaar de keus van curator Andrew Bolton voor zo’n rommelige tafel. En: een kijkje in de artistieke ‘keuken’ werkt natuurlijk altijd.

Vandaar ook de vele geëxposeerde schetsen. Je kan die ter plekke bewonderen, maar fans die niet in de gelegenheid zijn om af te reizen naar New York kunnen op de museumsite zien hoe Lagerfeld tekende en horen dat zijn medewerkers zijn schetsen konden ‘lezen’. Oftewel, ze wisten precies hoe ze zijn krabbels om moesten zetten in 3D.

UNIEKE JURK

De tentoongestelde mode stelt niet teleur, verdeeld over verschillende ruimtes staan zo’n 200 stuks, waaronder veel Chanel haute couture maar ook sportswear. Het Met spoorde ook een jurk op uit 1958, een van Lagerfelds eerste ontwerpen voor Jean Patou.

Het is geen chronologische opstelling geworden. Curator Boltons vertrekpunt zijn de vier modehuizen (Fendi, Chloé, Karl Lagerfeld, Chanel) waar Der Kaiser in zijn 65-jarige carrière over regeerde.

In het modemuseum hangt ook een aantal ingelijste items. Hier kom je het dichtst bij de ontwerper. Het zijn de bezittingen waarin je hem uit kon tekenen, zoals een zwart jasje, een stel vingerloze handschoenen, juwelen, een das en onafscheidelijke zwarte zonnebril.

QUOTE MACHINE

Overigens, de quote ‘Fashion does not belong in a museum’ moeten we met een korreltje zout nemen. Bolton onthult dat op zijn aanvragen om Lagerfelds ontwerpen te exposeren altijd positief werd gereageerd.

Zie het zo, de lollige quote is zo’n typische Karl-ism, een van de vele van de beste mode-quote-machine ever! Op de expositie hoor je meerdere afkomstig uit iPhones, Lagerfelds favoriete speeltje, hij bezat er heel veel, en gaf hem velen cadeau.

DOOD

Lagerfeld sprak vaak zijn ‘haat’ uit tegen van alles en nog wat. Zo haatte hij het idee van een retrospectief. Mogelijk deed hem dat denken aan de dood, sterfelijkheid. Hij is dood en kan niets meer verbieden. En deze expositie zou hij ook zelf te leuk vinden om een retrospectief te noemen.

Karl Lagerfeld: A line of Beauty. T/m 16 juli in The Metropolitan Museum of Art, New York

Vorige
Vorige

we love mary jane’s

Volgende
Volgende

VINTAGE EVENTS IN MEI