M.J.M.H: KWALITEIT IN PLAATS VAN TIJDELIJKHEID
Matty Hofstede, afgestudeerd als Denim Developer aan de Amsterdamse Jean School, was tijdens zijn studie al snel succesvol en startte zijn eigen label Cold Wash. Hofstede focust zich nu enkel op zijn passie voor het maken van handgemaakt maatkleding onder de naam M.J.M.H. Hiermee laat hij de tijd van het volgen van seizoenen en vluchtige trends achter zich. Waarom? Dat en meer lees je hier.
In 2018 studeerde je af aan de Jean School. Wat is dat voor opleiding? Bij de Jean school, dit is een-jarige mode-opleiding, word je opgeleid tot denim developer, je leert kleding maken en hoe je het best met denim kan werkten. Denim, ook wel spijkerstof, is een karaktervolle stof met een bepaalde gebruiksaanwijzing, dus anders dan andere stoffen om mee te werken.
Ben je daarna nog verder gaan studeren of had je de keuze voor werken snel gemaakt? Toen ik in 2018 begon aan de Jean school had ik geen idee dat ik datzelfde jaar nog mijn merk COLD WASH zou starten. Na het maken van mijn eerste jeans postte ik deze online en in verschillende Facebook groepen over mode. Mijn broek viel zó in de smaak dat ik deze gelijk ben gaan verkopen. Nadat ik mijn opleiding had afgerond was het voor mij een logische keuze om dit verder uit te bouwen i.p.v. verder te studeren. Ik zag het als een zelfstudie; in plaats van het weer betalen van schoolgeld betaalde ik mijn eigen producties en ik leerde door te doen.
Lees door onder de foto
Kun je meer vertellen over Cold Wash? Het was een commercieel, trend-gedreven en seizoensgebonden kledingmerk. Naarmate mijn passie voor patroontekenen en het maken van kleding met de hand bleef groeien, ben ik na 4 jaar gestopt. Ik wilde tijd besteden aan het ontwikkelen van een eigen stijl, zonder rekening te houden met trends en/of seizoenen. Nu maak ik al bijna twee jaar kleren met de hand, op maat onder mijn naam M.J.M.H (Matty Jan Michel Hofstede).
Je uitgangspunt is: Seasons are left behind and trends disregarded. Welke uitdagingen heb je ondervonden bij het vasthouden aan deze filosofie in een industrie die vaak wordt gedicteerd door seizoen gebondenheid en trends? Naarmate mijn passie groeide voor patroontekenen en het met de hand maken van maatkleding, merkte ik dat dit niet paste bij het commerciële Cold Wash. Ik wilde liever tijd stoppen in het ontwikkelen van een stijl. Ik heb toen, na 4 jaar, besloten om een punt te zetten achter mijn bedrijf om te ontdekken waar mijn nieuwe passie mij naar toe zou leiden.
Nu maak ik al bijna 2 jaar kleren met de hand, op maat, als M.J.M.H. Deze nieuwe manier van werken is niet makkelijk, omdat het tijd en moeite kost om iets op maat te maken voor een klant. De meeste mensen zien een product en willen het zo snel mogelijk in huis hebben. Daarnaast zijn mijn prijzen fors gestegen, wat betekent dat ik de meeste van mijn oude klanten nu niet meer bedien. Ik moest dus echt weer vanaf nul beginnen. Daarnaast zijn veel mensen nog niet gewend aan een kledingmerk dat zich niet aan de regels houdt. En iets wat iemand niet begrijpt wordt minder snel geapprecieerd.
Naast M.J.M.H werk je voor Bonne Suits, kun je hier iets over vertellen? Ik deel als freelancer graag mijn kennis en vind het leuk om mij volledig te kunnen storten op een deel van het proces als patroontekenaar of technical designer. Ik werk sinds vorig jaar daarom als lead product developer bij Bonne Suits waar ik ben aangenomen om hun eerste volledige collectie te ontwikkelen.
Voor M.J.M.H laat ik eigen ideeën tot leven komen en bouw ik zo langzamerhand een archief op aan kleding. Zowel particulieren als bedrijven kunnen de kleding kopen, of de patronen, om te dragen of te gebruiken voor een eigen versie. Daarnaast is het ook mogelijk om samen met mij een compleet uniek kledingstuk te ontwikkelen en deze kan ik van schets tot eindproduct uitvoeren.
Lees door onder de foto
Hoe blijf je geïnspireerd/gemotiveerd? Ik heb door de jaren heen een hoop geleerd over het kleermakersvak en ben daardoor zelfverzekerd geworden in wat ik kan. Er komen constant nieuwe ideeën naar boven en het hebben daarvan plus om die ideeën tot een werkelijk product te brengen is simpelweg verslavend.
Iedereen heeft dagen waarin hij of zij minder gemotiveerd/geïnspireerd is, dat maak ik ook mee, maar ik blijf gemotiveerd doordat ik van mijzelf weet dat ik altijd wel ideeën krijg die ik tot werkelijkheid kan brengen. En wanneer iets niet blijkt te werken of het is niet geworden zoals ik het in mijn hoofd had, ben ik misschien even minder gemotiveerd, maar er is dan tijdens het proces vaak wel een ander idee ontstaan waar ik mij dan gelijk op kan storten. Door mijn jarenlange ervaring in het kleermakersvak ben ik ook zelfverzekerd in mijn kunnen geworden.
Lees door onder foto
Voor je eigen collecties werk je met veel strakke lijnen en klassieke elementen, waar komt deze stijlkeuze vandaan? Deze stijlkeuze komt voort uit mijn eigen smaak. Zoals ik eerder vertelde ontwikkel ik kleding die ik zelf graag wil zien en dragen, en volg geen trends. Ik kleed mijzelf simpel en klassiek maar vind het ook belangrijk dat mijn kleding functioneel is en goed zit. Vorm staat gelijk aan functie. Ik pak klassieke silhouetten en transformeer deze tot iets nieuws door middel van technische details en stoffen. Jassen die normaal gevoerd zouden worden laat ik open zodat het ‘skelet’ van de jas aan de binnenkant is te bewonderen.
Je bent freelance modeontwerper met ruim 4 jaar ervaring in de mode-industrie. Wat is een belangrijke les die jij hebt geleerd in de afgelopen jaren? Dat ik productiever - maar ook creatiever! - werk als ik me op meerdere projecten tegelijkertijd stort. Het geeft me meer ruimte om te reflecteren, waardoor ik minder snel een keuze maak waar ik achteraf spijt van krijg. Voorheen werkte ik aan 1 project en kwam ik sneller in een ‘creative-block’ terecht, nu switch ik even naar iets anders en kan daarna weer met een frisse blik terugkomen in het project dat even niet lekker liep! @mjmh.studio