Lisa Eggen streeft naar een mode-industrie die geen dieren gebruikt. Onder de naam Lisa Marin lanceerde ze onlangs een stijlvolle tassencollectie van appelafval. Hiermee wil Eggen mensen bewust maken dat duurzaamheid, esthetiek en luxe hand in hand kunnen gaan.

Na een marketingstudie, werkte Lisa Eggen voor een PR bureau en daarna voor een webshop. Hoewel omringd met mooie spullen, leerde ze zo ook de keerzijde van de modewereld kennen. ‘Ik ging me verdiepen in de mode-industrie en ontdekte dat met name de leerindustrie mega vervuilend en naar is.

Niet alleen qua dierenleed maar ook vanwege de negatieve impact die het heeft op het milieu, door bijvoorbeeld de schade door gifstoffen die ter plekke vrijkomen en de C02-uitstoot. En ook vanwege de enorme negatieve impact die het heeft op mensenlevens, vanwege alle schadelijke stoffen en slechte werkomstandigheden.

Ik ben Lisa Marin echt begonnen vanuit duurzaamheidsperspectief. Ik wilde iets doen, een tegenbeweging starten, om te laten zien dat je geen concessies hoeft te doen tussen duurzaamheid of stijl.

Wat bracht je op het idee om een tassenmerk te beginnen, en bijvoorbeeld geen modelabel? Ik ben niet opgeleid tot ontwerper maar was vroeger wel altijd met de naaimachine in de weer. Ik maakte vooral tasjes in alle kleuren en maten. Een van de tassen die ik nu in mijn collectie heb is ook gebaseerd op een tas die ik vroeger had gemaakt. 

Heb je de indruk dat mensen weten hoe vreselijk vervuilend de leerindustrie is?  Nou ik weet niet of mensen het echt weten. Er wordt vaak gedacht dat leer een bijproduct is van de vleesindustrie maar in veel gevallen wordt er meer betaald voor de huid van een koe dan het vlees. En hier houdt het niet op, de huiden moeten schoongemaakt, bewerkt en geverfd worden en daar worden zware giffen en heel veel water en energie voor gebruikt. Zowel voor het milieu als voor de mensen is het dus enorm schadelijk. 

Hoe kwam je op appelafval? Dat was een zoektocht! Dit materiaal is pas op de markt gekomen in 2019, toen dit op mijn pad kwam klopte alles en kon ik van start. Ik heb er bijna 3 jaar over gedaan om het perfecte materiaal te vinden en een vooruitstrevend atelier in Italië gevonden dat er mee wilde werken. Ik heb daar ook een geweldige producer gevonden die zich helemaal kan vinden in mijn waarden en  erg haar best doet voor mij. 

Lijkt appelafval op een ander alternatief van leer: ‘leer’ van ananas? Het lijkt in zekere zin op ananasleer maar appelafval voelt meer high-end aan en de kwaliteit vind ik beter voor mijn collectie. Ik sluit niet uit dat ik later ook met ananasleer ga werken want ze zijn het materiaal goed aan het door ontwikkelen. Verder is er nog druiven 'leer', daar werk ik ook mee. 

Voelt appelafvalleer anders dan traditioneel leer?  De finishing lijkt op die van echt leer, maar dan zonder het gebruik van schadelijke gifstoffen omdat dit niet nodig is. Ik hoor vaak van mensen dat ze niet kunnen onderscheiden van echt leer. 

Zitten er ook nadelen aan appelafvalleer? Is het bijvoorbeeld kwetsbaarder dan traditioneel leer? De kwaliteit van appel skin is enorm goed! Ik heb eigenlijk het idee dat de kwaliteit nog beter is dan traditioneel leer - afhankelijk van de prijsklasse natuurlijk. Het enige nadeel is - maar dat heeft er mee te maken dat Lisa Marin nog te klein is - is dat ik het materiaal alleen in de standaard kleuren kan krijgen. Het is wel mogelijk eigen kleuren te laten produceren maar dit is nu nog te duur voor mij.

Is leer van appelafval goedkoper als ‘gewoon’ leer. Helaas is de prijs niet lager dan echt leer, zelfs in sommige gevallen wat hoger. Het is natuurlijk ook afhankelijk waarmee je het vergelijkt, ik vergelijk het nu met als ik leer zou moeten inkopen voor de kwaliteit die ik heb en de aantallen. 

Waar moet praktisch gezien, een tas voor jou aan voldoen? Een tas moet goed kunnen sluiten, maar ook goed kunnen openen zodat je makkelijk bij je spullen kan. Ik vind het fijn als je kan wisselen van strap (lang/kort/ander design. Ik let er altijd op dat mijn ontwerp bij iedereen om de schouder past. Ook vind ik het handig als er binnenzakjes in zitten - en als het past ook eentje met een rits. 

Schoenen van appelafval, is dat ook een idee?Hmm. Er zijn al merken die dit wel doen, die ook schoenen maken van druivenmateriaal en het is ook wel echt mijn ambitie om uit te breiden. Lisa Marin tassen zijn te koop via www.lisamarin.com

Vorige
Vorige

EN DE WINNAAR VAN HET CULTUURFONDS MODE STIPENDIUM IS…

Volgende
Volgende

WAAROM JE DEZE EXPOSITIE MÓET ZIEN