SARI/STATEMENT IN WERELDMUSEUM AMSTERDAM

Met SARI/STATEMENT, Fashion from India speelt Wereldmuseum Amsterdam in op de hernieuwde populariteit van de sari, die steeds vaker terug is zien in de internationale modewereld.

Geweven van zijde, van staal of van versleten denim. Geknoopt, geplooid of ingesnoerd. Gedragen uit protest, om iets te vieren of gewoon, op weg naar het werk. De statement sari is de sari die radicaal is vernieuwd voor de wereld van nu.

LADY GAGA & MÁXIMA Het wereldwijd bekende kledingstuk uit Zuid-Azië heeft een rijke geschiedenis met verschillende culturele invloeden, maar is zelden in zijn hedendaagse vorm tentoongesteld. De zestig hedendaagse sari’s die in het Wereldmuseum Amsterdam worden gepresenteerd komen van gerenommeerde merken uit de Indiase en internationale modewereld. De sari van het modehuis Abu Jani Sandeep Khosla, gedragen door actrice Deepika Padukone op het filmfestival van Cannes in 2022 en de sari van het Indiase modehuis Tarun Tahiliani, gedragen door Lady Gaga in 2011 tijdens haar debuutshow in India, zijn absolute hoogtepunten.

Hetzelfde geldt voor de stijlvolle minimalistische sari van befaamd modeontwerper Sabyasachi en de roze sari van ontwerper Jan Taminiau, gedragen door koningin Máxima tijdens een staatsbezoek aan India.

STROOMVERSNELLING Het afgelopen decennium is de sari in een stroomversnelling geraakt, met ontwerpers die experimenteren met innovatieve draagstijlen en materialen, vooral gericht op een jongere generatie in opkomende steden.

Hedendaagse makers experimenteren volop met nieuwe en geüpcyclede materialen. De tentoonstelling toont bijvoorbeeld een sari bedekt met pailetten, gemaakt van röntgenfilm. Ziekenhuisafval wordt mode: ontwerpers Abraham & Thakore geven zo een unieke kijk op het thema duurzaamheid.

SARI/STATEMENT verkent de diepere lagen met betrekking tot identiteit en verzet. In de tentoonstelling zie je de sari als een krachtig symbool van de Pink Sari Movement, ook bekend als 'The Gulabi Gang'. Deze groep werd in 2006 opgericht om op te komen voor vrouwenrechten en gaat huiselijk geweld, kindhuwelijken en seksueel misbruik op het platteland van Noord-India tegen. Een andere en zeer succesvolle vorm van verzet zijn de sari's met vogelmotieven van 'The Hargila Army'. Handgeweven door vrouwen in het noordoosten van India, die zo tevens hun financiële onafhankelijkheid verworven, hebben de sari’s bijgedragen aan een aanzienlijke groei van de populatie van lokale bedreigde vogelsoorten.

SARI/STATEMENT, Fashion from India duurt tot 3 november 2024 in het Wereldmuseum Amsterdam

Vorige
Vorige

ROKH X H&M: COOLE DESIGNER COLLAB

Volgende
Volgende

LOW TOP SNEAKER VAN DIOR