WAAR MOET DE IDEALE VINTAGE WINTERTRUI AAN VOLDOEN?

VINTAGE MUSEUMSTUK. VIVIENNE WESTWOORD, JAREN TACHTIG

Een fijne, warme comfy tweedehands wintertrui is gebreid van natuurlijke, duurzame materialen. Speur naar truien van wol, alpaca, kasjmier of mohair. En pas op voor de kledingmot. Dierlijke materialen gaan lang mee en zitten heerlijk warm. Neem bijvoorbeeld kasjmier en mohair, de zachte breisels hiervan dragen licht en zitten verrassend warm. Ook lamswol en alpaca, vaak iets robuuster van textuur passen perfect bij het winterseizoen.

Zin in kasjmier? Bij Laura Dols in de Amsterdamse Negen straatjes grijp je nooit mis. Oprichter Laura Dols verzamelt al jaren de mooiste kasjmiertruien. (Vraag na de specifieke kasjmier sales). Voor wie van kleur en dessins houdt; dergelijke truien werden vooral gebreid in de jaren tachtig. Let op de samenstelling, want goedkope synthetische acrylwol was toen in opkomst.

Let bij de aanschaf ook op de pasvorm en kwaliteit van een breisel. Een ‘dicht’ en stevig breisel is vaak een teken van een langere levensduur. Al voegt een goed bewaarde vintage trui, met een klein beetje wear and tear, juist karakter toe. Maar een los gebreide slobbertrui die willen we niet.

KRIEBEL KRABBEL TRUITJE

Allergisch voor (ruwe) wolsoorten die kriebelen? Hier enkele tips die het leed kunnen verzachten:

Conditionerbad: Was de trui voorzichtig met een kleine hoeveelheid haarconditioner of een speciale wolverzachter. Laat het kledingstuk weken in koud water met conditioner en spoel het daarna goed uit. Dit helpt om de vezels zachter te maken.

Azijnspoeling: Voeg een scheutje azijn toe aan een koud waterbad en laat de trui ongeveer 15-20 minuten weken. Azijn kan helpen om de vezels gladder te maken, zonder dat het de stof beschadigt.

Vriesmethode: Stop je trui in een afsluitbare plastic zak en leg hem een nacht in de vriezer. Door de kou sluiten de vezels zich, waardoor de trui minder kriebelt. Het werkt misschien niet permanent, maar het kan de prikkeling tijdelijk verminderen.

Laagjes dragen: Draag een dunne, zijden of katoenen onderlaag onder je trui.

Op de juiste manier opbergen: Zorg ervoor dat de trui niet te strak wordt opgeborgen, zodat de vezels niet stugger worden.

MIJD DE MOT

Motten, met name de klerenmot (Tineola bisselliella) voeden zich met de bovenstaande natuurlijke vezels. Ze komen af op sporen van zweet en/of voedselresten. Het zijn niet de volwassen motten die gaten in kleding vreten, maar hun larvjes. Om te groeien smikkelen ze van de eiwitten (keratine) in die zitten zit in de dierlijke verzels om te groeien.

Om motten uit je garderobe te weren, kun je lavendelzakjes, cederhout of andere natuurlijke geurverspreiders gebruiken, aangezien motten de geur hiervan onaangenaam vinden.

Regelmatig luchten en reinigen van kleding, vooral van vintage en tweedehands stukken helpt ook om motten weg te houden en je geliefde truien en stoffen veilig te stellen. In de zomer is het een idee om ze vacuüm zuigen in plastic zakken, onder andere te koop bij Blokker.

VROLIJKE, ZELFGEBREIDE EIGHTIES TRUI

Vorige
Vorige

DARN: NIEUWE MODE EXPOSITIE IN ZEEUWS MUSEUM

Volgende
Volgende

VAN ARTY TOT SEXY. DE COMEBACK VAN AIRBRUSH