MIRROR MIRROR MAGAZINE

View Original

DINEREN IN DE BIJLMER BAJES: ERVAAR HET MET DE MAALTUIN. 

Eten in een kasteel, een museum of botanische tuin of op een andere bijzondere locatie? Hou De Maaltuin in de gaten, een reizend pop-up restaurant opgericht in 2016. En maak op een ontspannen manier kennis met de verhalen van verschillende bijzondere plekken.

Samen met mijn dinerdate – de modeontwerper Sophie Roumans - dineerde ik onlangs in de voormalige Bijlmer Bajes dat nu Bajeskwartier heet. Beiden waren we nog nooit bij een editie van het reizende pop-up restaurant De maaltuin geweest. Bij de ingang van de voormalige gevangenis werden we begroet door een gastvrouw in een opvallend oranje pak.

SCIENCE FICTION Bij het inchecken kregen we een plattegrond van alle openbare vertrekken waar we doorheen mochten dolen, ervaren en voelen, na genoten te hebben van een lekkere amuse-on-the-go. Via trappen liepen we de grote lege ruimtes in. ‘Wat prachtig,’ riepen we allebei. Want er zit poëzie in leegstaande gebouwen en ruimtes, waar de geraamten alleen te zien zijn en waar leed is getransformeerd tot bijna sciencefictionachtige leegte. De groeven in het cement onder onze voeten, leken kerkelijke sarcofagen. We kregen een non-alcoholisch drankje om onze dorst naar meer te lessen van een gastvrouw in oranje pak.

HERINNERINGEN We bezochten een cel, klein met raam en uitgerukte douche. Een vertrek had een installatie als ware het een lampenkap waar je je hoofd in kon steken, waar tekst en beeld van werknemers en hun herinneringen, goed en slecht, in tekst werden uitgedrukt. Zonlicht door gebarsten glas gaf een goddelijke caleidoscoop aan licht in de grijze eindeloze ruimtes. Sophie en ik fantaseerden al over exposities en mode-installaties die daar prachtig tot uiting zouden kunnen komen. De idylle en dystopie van verval hoort bij onze creatieve brandstof.

MOCKTAIL Zoveel historie, leeg gerukt en op een andere manier tijdelijk geïnterpreteerd, lijkt net een kunstinterventie, waar verleden en heden worden gevierd in een viering van verbeeldingskracht en vrijheid via connectie, in dit geval een vijf gangen menu met prachtige wijn en mocktail paringen.

GAZPACHO Aan de voorkant van de ‘lampenkap installatie’ namen we een paar glazen witte wijn tot ons en een werkelijk verrukkelijke groene Gazpacho met geitenkaas aan een statafel met 360 graden uitzicht door de ramen. De koude soep had een umami balans van zoet en zuur en opende het palet na de exposities van emotie. Deze Gazpacho was de ster van dit 5 gangen diner. We zaten naast Amanda van Efferink, fashion en lifestyle-influencer, Glitziegal, een vriendin uit het mode circuit.

AUTEUR JODY & INFLUENCER AMANDA

CIPIER Ondertussen ontving  Djodi, een oud- cipier gasten aan zijn tafel om vragen te beantwoorden over het vroegere leven in de Bijlmer Bajes. Op tafel lag goed brood en onze glazen werden continu riant bijgevuld. Tussen de bedrijven door hoorde je via de boxen een verhaal van iemand die in de gevangenis werkte. Een muziekband met trompet en tuba verbonden feestelijk als ware het een trouwerij in Italië. De service was efficiënt en vriendelijk. Gastvrouw Berber Vergeest legde heel fijn tussen de gangen en bedrijven door uit wat er geserveerd werd en wat de context was.

Het eten was to-the-point en goed qua hoeveelheid. Naast de heerlijke gazpacho waren de knapperige asperges met verse kwartelei en zwarte truffel mijn favoriet. De combinatie en vooral de perfecte texturen, maakten het tot een elevated dinner experience-on-a-plate.

De vrijheid vierend – we aten hier op 5 mei - liepen Sophie en ik vol energie de Bajes uit, na mooie gesprekken met warmbloedige tafelgenoten. We besloten de avond dansend af te sluiten in de stad.

DE MAALTUIN, in de Bijlmer Bajes dat nu Bajeskwartier heet, is makkelijk bereikbaar met de metro, halte Spaklerweg. RESERVEER hallo@demaaltuin.nl

https://www.demaaltuin.nl/ons-verhaal-pop-up-restaurant/

https://www.instagram.com/demaaltuin/

https://www.instagram.com/glitziegal/?hl=en

https://www.instagram.com/roumans.studio/

https://www.instagram.com/baguajody/?hl=en

DE KASTANJEBOOM ALS STILLE GETUIGE