SOPHIE ROUMANS
22 QUESTIONS aan Sophie Roumans, oprichter van het gelijknamige modemerk. Roumans nieuwe werk is te zien op de State of fashion curated by FDFA opening, vanaf 17 mei in Arnhem.
1 We hebben elkaar jaren geleden ontmoet in het Westerpark. Je toonde toen een fluide mannencollectie met kunst-installatie. Tijdens welk mode-evenement was dat ook alweer? Dat was in 2018 tijdens M-ODE Amsterdam. Een platform voor duurzame mode ontwerpers, een initiatief van Iris Ruisch.
2 Kan je iets over die collectie vertellen? Die collectie was geïnspireerd op de archetypische beelden van ‘het kwaadaardige’ - de villain - in combinatie met het mannelijke uniform. Ik raak altijd gefascineerd door menselijke verhoudingen en deze keer ging het over onze relatie met de natuur. Die we nodig hebben maar ook tegelijkertijd uitputten.
3 Ben je voort gaan borduren op deze collectie of radicaal een andere kant
opgegaan? Na deze collectie ben ik verder gegaan met RUINS. Een collectie die gaat over schoonheid van en binnen verval, in zekere zin is het dus een vervolg. En is het een soort antwoord, van als de hele wereld op is en uitgeput dan is het aan ons om daar schoonheid in te vinden. Dan maar genieten en accepteren als het niet anders kan.
4 Je was lange tijd curator van NEUS in Nijmegen. Hoe heb je dat ervaren? Neus is een galerie waar we kunst, performances, workshops en feestjes organiseerden. We boden een plek waar kunstenaars en makers hun werk konden uitwerken en exposeren. Ik vond het tof om deze mogelijkheden te bieden aan andere makers. En op deze manier een fysieke plek en ervaring vorm te geven.
5 Wat betekent spiritualiteit voor jou? Spiritualiteit is voor mij de verbinding die wij hebben tot het universum, met de aarde onder ons, de lucht en naasten. Ik zie het ook in de connectie van mijzelf en anderen. Bijvoorbeeld in het elkaar kunnen lezen en aanvoelen. Spiritualiteit betekent voor mij ook om dicht bij jezelf te kunnen staan. In een proces waarin het werk het belangrijkst is, vergeet je hoe belangrijk het is om in contact met je lichaam en geest te staan. Hier wordt ik ieder proces weer op gewezen en wanneer ik dus meer tijd neem en hierin momenten maak, waarin ik bijvoorbeeld mijn doelen schrijf, een kaars aansteekt, mediteer, kom ik dichter tot mijn kern en ben ik sterker in mijn proces.
6 Hoe pas jij duurzaamheid toe in jouw collecties en leven? Duurzaamheid vind ik een ontzettend interessant begrip waarin ik de balans zoek tussen een gelukkig leven en het vervuilende leven van de mens. Wat betreft mijn eigen voetafdruk doe ik zoveel als ik kan; ik eet geen vlees en vermijd massaproductie. Maar het belangrijkste vind ik om het verhaal uit te dragen en de begrippen bespreekbaar te maken. Duurzaamheid zit verweven door het gehele proces. Met mijn werk wil ik mijn blik delen, de wereld analyseren en vertalen in beeld. Duurzaamheid behandel ik door het gesprek dat er geopend wordt en de manier hoe dit in praktijk verwerkt wordt in de collecties. Zowel het materiaal en is duurzaam door het gebruik van restmaterialen, gecertificeerde stoffen( nieuw materiaal) weinig afval, dat ook in patroon techniek en dergelijke terug te zien is. Het volgen van een eigen ritme tegen het modesysteem en lokale productie.
7 Wat en wanneer is jouw volgende presentatie? Mijn nieuwe werk heet Dissolution of Neglect is vanaf 17 mei te zien op de opening in Arnhem tijdens State of Fashion curated by FDFA. We zijn verbonden met iedereen en alles op aarde. Acties hebben gevolgen voor mensen die wij niet eens kennen. Wij weten dat dit zo is, maar net zoals bij de bio-industrie is het makkelijker om weg te kijken dan leed in de ogen te kijken. Met dit werk wil ik het gevoel van verbondenheid versterken. Dat het gevoel van machteloosheid als mens op deze wereld vals is.
8 Heb jij een beauty regime? Nee
9 Wat is jouw ambitie dit jaar? Ik hoop dat mijn werk, de collectie en installatie die ik uitbreng nieuwe mooie projecten op mijn pad brengen die impact hebben.
10 Wat betekent mode voor jou? Mode is voor mij de reflectie van de tijd, van de politiek, van cultuur. Voor mij is het uiteraard mijn leven een communicatiemiddel. Expressie en sociaal construct.
11 Wat is jouw 'favorite waste of time'? In de zon liggen.
12 Wat is jouw grootste inspiratie momenteel? Ik kijk naar het werk van de Mexicaanse kunstenaar Mareo Rodriguez. Hoe hij met materiaal speelt vind ik tof. En ik heb ook inspiratie uit de documentaire Anselm gehaald, over kunstenaar Anselm Kiefer.
13 Welke muziek draai jij op repeat? King Gizzard & The Lizard Wizard.
14 Heb jij een idool? Modeontwerpers Yohji Yamamoto vind ik heel inspirerend.
15 Hoe identificeer jij jezelf? Als een fluide-mens, mijn gevoel wisselt op dit gebied.
16 Hoe hou jij je passie voor mooi gemaakte stukken alive? Dat doen de mooi gemaakte stukken. Verder luister ik veel naar mode gerelateerde podcasts of docu’s over bijvoorbeeld over tailoring, kunst of ontwerpers. Kennis over de achtergrond van een collectie zorgt voor extra diepte.
17 Wat betekent vrijheid voor jou? Dat je je mag uitspreken, vrijheid hebben om keuzes te maken en je leven zelf vorm te geven.
18 Wat vind je van het Nederlandse modeklimaat? Het is een kleine wereld. Ik vind het een fijne omgeving om in te verkeren en het zit vol met geweldige mensen.
19 Bekende mensen dragen jouw stukken. Wie? Bijvoorbeeld Raven van Dorst, Jeangu Macrooy en ben nu bezig met nieuw werk voor Manu van Kersbergen.
20 Je hebt een prachtige woon- en werk studio in hartje Arnhem. Wat vind je het tofst aan Arnhem? Het modeklimaat is hier fijn. Er wonen hier veel hardwerkende ontwerpers en initiatiefnemers die erg supportive zijn onderling.
21 Geloof jij in presenteren op modeweken? Ik geloof dat het een fijne manier is om jezelf kenbaar te maken aan publiek dat nog niet op de hoogte is van je werk. Ik denk dat het een toffe manier is om je identiteit volledig te kunnen ervaren.
22 Ben je bijgelovig? Denk het wel, maar dit heeft niet de overhand. Denk bijvoorbeeld aan astrologie of juist het manifesteren van je doelen.