PERNELL KUSMUS: ‘IK LEER DINGEN WEGLATEN’

ONTDEKT DE HOUSE OF ORANGE MAKE-UP SCHOOL

Het is maandagmiddag, in Salon Le Souk in de Amsterdamse Wolvenstraat geeft de bekende make-upartist Irena Ruben een gastles aan acht aspirant-visagisten van de House of Orange Make-up School. Het thema van de les: rechte lijnen. “Begin met grijze lijnen”, adviseert Ruben. “Is het resultaat niet strak, dan verwijder je grijs makkelijker dan zwart.”

Model Elisa - Mua Kristina Boikova

Wie de Amsterdamse make-upschool met succes afsluit, komt terecht in een interessant netwerk. De school komt namelijk voort uit het House of Orange Agentschap, het eerste Nederlandse agentschap voor make-upartists, opgericht in 1998 door John Kattenberg. Nu de bekende visagist het rustiger aan doet, wordt de opleiding geleid door visagist Pernell Kusmus, tevens docent. “Ik vind het leuk om alles wat ik in mijn carrière heb geleerd door te geven.”

Model Emma - Mua Anh Nguyen

De opleiding is gewild. “We zitten altijd vol”, zegt Kusmus.“Ik denk dat het niveau van de school hoger ligt dan op andere scholen door de gastlessen van Irena Ruben, John Kattenberg, Bastien Zorzetto en David Koppelaar. We houden ons ook niet bezig met bruids-, uitgaans- en naturel-make-up, maar met thema’s als huidskleuren, waaronder Asian- en black skin. We leren studenten in 15 lessen alle technieken: werken met vingers, spons, kwast, en hoe je een goede basis maakt voor ogen en lippen. Wat iemand met dat palet wil doen, dat moeten ze zelf bedenken.”

Model Yara - Mua Sofie Dingenouts

Studenten, ze komen uit de hele wereld, krijgen ook huiswerk. Om inspiratie op te doen stuurt Kusmus ze naar musea, films en exposities. Op school doen ze hiervan verslag en vertalen hun inspiratie op face charts en vervolgens op een model. “En dan ontdekken ze hoe lastig het is om het perfect te doen”, lacht Kusmus. Het moeilijkst vinden studenten eyeliners en lippen. “Een mond recht tekenen blijft lang een probleem omdat elke vrouw een andere mond heeft.”

Model Dante - Mua Rachelle Montejo

Wat de belangrijkste les is? “Leren kijken, constant kijken. Beslissen: wat niet doen, wat wel. En ik leer ze dingen weg te laten. Heeft een vrouw een mooie mond, ogen, huid, dan moet het gezicht niet vol worden gesmeerd. Met een beetje make-up en wat glans op de jukbeenderen is zo’n vrouw klaar. Foundation is overbodig, dat wordt de laatste tijd maar sporadisch gebruikt. Als ik dat zeg dan schrikken studenten, want ze zijn gewend aan de vol geschilderde gezichten op Instagram.  Doe je zo’n make-up voor een blad, of catwalk, dan word je naar huis gestuurd. Het is niet de realiteit. Als je zoiets wilt dan zit je bij mij op de verkeerde school.”

Chris Philippo - Fotografie. Modellen Wilma Wakker Model Management

Info: makeupschool@houseoforange.nl. House of Orange Make-up School Eindshoot SS19 in samenwerking met Chanel Beauty. Fotografie: Chris Philippo. Art direction: Pernell Kusmus. Haar: Ingrid van Hemert - House of Orange Agency.

 

Vorige
Vorige

SANDRINE GROSLIER: DE BAAS VAN MUGLER

Volgende
Volgende

TOMMY HAGEN X TECNI.ART