LAURA KAATS VAN CHATELIER: "DAT KAN BETER"

Het klinkt Frans, maar skincare merk Chatelier is wel degelijk Nederlands en opgericht door Laura Kaats. Het luxe organic huidverzorging merk lanceerde tot nu toe 3 gezichtsproducten. “Wanneer je een product van Chatelier koopt is alles tot in de puntjes verzorgd.”

Laura Kaats studeerde scheikunde, ze leerde hoe chemische stoffen werken en hoe het is om in een laboratorium te werken. Tijdens haar studie kwam ze erachter dat haar passie toch meer bij ondernemen ligt. Ze werkte voor een tech startup en had een social media management bedrijf. Daarna besloot ze dat ze een eigen merk wilde beginnen.

Waarom besloot je om een huidverzorgingsmerk op te zetten?

“Nadat ik zelf op zoek was geweest naar natuurlijke huidverzorgingsproducten en langs een studie van Rank a Brand kwam. In deze studie kwam naar voren dat luxe huidverzorgingsmerken niet goed scoorden op de gebieden van gezondheid, milieu-vriendelijkheid en ethisch verantwoord ondernemen. Ik was heel verbaasd over deze uitkomsten en dacht: dat kan beter!

Samen met een gespecialiseerd skincare laboratorium heb ik Chatelier formules ontwikkeld. Grappig is natuurlijk dat mijn scheikunde kennis alsnog van pas kwam.”

Waarom wilde je juist serums lanceren?

“In vergelijking tot bijvoorbeeld crèmes bevatten serums veel meer actieve ingrediënten en worden ze snel opgenomen door de huid. Hier had ik zelf het meeste behoefte aan, daarom koos ik ervoor om te beginnen met zo'n mooi puur en geconcentreerd product.”

De serums zijn vrijwel helemaal natuurlijk. Welke niet-natuurlijk ingrediënten zijn toch noodzakelijk?

“Onze formuleringen zijn voor meer dan 97% natuurlijk. Het nachtserum is 99% natuurlijk, het radiance serum 98% natuurlijk en het hydraterend serum 97% natuurlijk. Dit heeft te maken met onze keuze om 2 ingrediënten van niet-natuurlijke oorsprong te te voegen.

Het eerste ingrediënt is het conserveringsmiddel, wat een niet drogend alcohol is, om te voorkomen dat er bacteriegroei plaatsvindt in het serum. Dit is een essentiële toevoeging om te voorkomen dat een product na een week al niet meer houdbaar is. Mensen schrikken soms als ze het woord alcohol horen, maar er zijn goede alcoholen en slechte alcoholen. Wij gebruiken natuurlijk de goede variant die de huid niet uitdroogt en niet irriteert.

Het tweede niet-natuurlijke ingrediënt in onze formule is een hele zachte parfum. Veel producten op de markt worden eerst ontgeurt en vervolgens wordt er een sterke parfum aan toegevoegd om het gemis aan karakter op te vangen. Onze producten worden zo min mogelijk bewerkt, en dus ook niet ontgeurt, om zo veel mogelijk werkzame stoffen actief te houden. Hierdoor is er al een natuurlijke geur aanwezig van de ingrediënten zelf. We voegen alleen nog een heel klein drupje geur toe voor de extra sensatie. Nu is het zo dat natuurlijke parfum vaak van essentiële oliën wordt gemaakt, die een reactie op de huid kunnen geven. De Chatelier producten zijn allemaal geschikt voor de gevoelige huid en we hebben ervoor gekozen om een niet-natuurlijke parfum variant toe te gebruiken, die geen irriterende stoffen bevat en heel zacht voor de huid is.

Wat maakt Chatelier luxe?

“Wanneer je een product van Chatelier koopt is alles tot in de puntjes verzorgd. Meer dan 90% van de ingrediënten komt van biologische landbouw. Ingrediënten die op een biologische manier gegroeid worden bevatten meer voedingsstoffen dan ingredienten van traditionele landbouw, waardoor de ingrediënten die wij gebruiken een hogere concentratie aan werkzame stoffen bevatten. Traditionele producten worden grotendeels ontgeurt en ontkleurt, waarna er sterke parfum en kleurstoffen worden toegevoegd. Het bewerken van de formuleringen kan je vergelijken met het koken van eten. Des te meer je het bewerkt, des te meer voedingsstoffen het verliest. Wij ontgeuren en ontkleuren onze formuleringen niet, waardoor we zoveel mogelijk werkzame stoffen behouden. Voor ons is de grootste luxe om een product te hebben dat zoveel mogelijk voedingsstoffen bevat die werkzaam zijn op de huid, maar ook om de planeet zo min mogelijk te belasten tijdens de productie.

We kiezen voor glazen flesjes, die oneindig gerecycled kunnen worden. We kiezen voor doosjes die gemaakt zijn van FSC gecertificeerde materialen. En we kiezen voor postdozen die van gerecycled materiaal gemaakt zijn. We kiezen voor zoveel mogelijk CO2 neutrale verzendingen en daarnaast planten wij ook een boom voor elk verkocht product. Wanneer je een product van Chatelier koopt, kan je gerust zijn dat overal in het productieproces rekening gehouden is met jouw gezondheid en de gezondheid van de planeet.”

Kunnen we in de toekomst meer producten verwachten?

“Zeker. We zijn al aan het kijken naar nieuwe producten en willen uiteindelijk een volledige skincare lijn hebben, van cleanser tot SPF.”

Chatelier Pure Cell Protection: een nachtserum dat bestaat uit veel antioxidanten en celvernieuwende, collageen- en elasticiteitsverhogende ingrediënten zoals Marula- en rozenbottelolie, om de huid 's nachts te herstellen en regenereren. €139,95.

Chatelier Bright Complexion: een radiance serum boordevol fruit-AHA's om de doffe huid zachtjes te exfoliëren, en veel herstellende en verlichtende ingrediënten zoals aardbei, papaja en avocado, om roodheid, hyperpigmentatie en onzuiverheden te verwijderen. €139,95.

Chatelier Instant Plump: een hydraterend serum met het krachtigste geheim van de oceaan: Marine Algae en Bladderwrack Extract, aangevuld met hyaluronzuur om je huid intens te hydrateren en te verzachten. €139,95. Via chateliercosmetics.nl

Chatelier oprichter Laura Kaats. Foto’s @yssaboutskin

Vorige
Vorige

WEEKEND LONGREAD: MEET THE GUCCI’S

Volgende
Volgende

CHANEL BEAUTY S/S 2021