BUY MY DARLINGS: WENDELIEN DAAN

Zet in je agenda zaterdag 22 en zondag 23 april: Buy My Darlings! Een gratis toegankelijke verkoopexpositie met 40 topfotografen waaronder MIRROR MIRROR medewerkers Violaine Chapallaz en Wendelien Daan. Zij verkopen enkele van hun darlings. Een interview met Wendelien Daan.

Wendelien, hoe zou je je stijl omschrijven?  Vind ik een moeilijke vraag….surreal realisme?

Daar ben ik het mee eens! Hoeveel van je darlings zijn dit weekend te koop? Ik heb er 12 ingelijst. Verder zijn er een aantal losse prints te koop in editie en een enorme stapel A3 portfolioprints, voor mensen met een hele kleine portemonnee. Ik verkoop werk uit 1998, 2000, 2001, 2009 en 2017. En recent werk uit 2021 & 2022.

Waarom heb je deze werken uitgekozen? Omdat ze allemaal over lijf, huid en naakt gaan. Je kunt zien dat ik in mijn recentere werk veel meer ben ingezoomd op detail, waardoor het anoniem wordt en je het lichaam meer als een abstracte vorm ervaart. Ik heb de beelden die ingelijst zijn op gevoel (Darlings dus) uitgekozen omdat ze een overzicht geven van mijn fascinatie voor het vrouwelijk lichaam. Zonder dat het heel duidelijk is - denk ik - wat recent of ouder werk is.

Brush / 2022 Framed Print 45x60 cm  ed5. Personal work. Beauty: Anita Jolles. Model: Bieneke

De vollere vrouw is goed aanwezig, is dit altijd al zo geweest in je werk? Ik heb altijd een voorkeur gehad voor bijzondere, niet gangbare modellen - vaak androgyn, niet te knap/symetrisch. Maar de mogelijkheid om met plus-size modellen te werken was tot een aantal jaar geleden niet makkelijk. 

Nude with XL Ribbon / 2021 Framed Print  45x60 cm  ed5. Published in Mirror Mirror  Spring 2021 Model: mydivinepoppy. Styling: Julia Muller. Beauty: Sandra Govers

De vollere vrouw kies ik in mijn recente vrije/editorial werk vaak vanwege vorm; deze zijn voor mij een uitdaging. De ontwikkeling van perfecte lichamen en gezichten in de plastische chirurgie vind ik echt niet om aan te zien, bij mij is er altijd een mate van imperfectie in wat ik fotografeer.

Bij modellenburo's waren het voorheen vooral  modellen met maat 34-36, maar de laatste paar jaar is dit aan het verschuiven, en is er veel meer variatie. Ook kun je op het internet veel meer modellen vinden die niet bij een buro zitten, maar wel prachtig zijn om mee te werken. Wat mijn onderzoek naar vorm en lijf meer ruimte geeft.

Uit welk aspect van je werk haal je het meest voldoening en plezier? Als het plan waarmee de fotografie dag begint langzaam realiteit wordt, en de beelden dan ook meteen mijn Darlings worden.

Fotografie Wendelien Daan @wendeliendaan www.wendeliendaan.nl

BUY MY DARLINGS. NDSM FUSE – Ndsm-plein 29 Amsterdam-Noord. 11– 17. Gratis toegang.

Bovenste foto: Diana Nude / 2000 Framed Print  45x60 cm  ed 5 Published in Oyster Magazine (Australië). Model: Diana  Styling: Trevor Stones. Hair: Johnny Sapong Makeup: Sam Bryant

 Hips / 2020 Framed Print 45x60 cm ed5 Published in Mirror Mirror Fall 2020

Vorige
Vorige

KOEN KARDASHIAN: ‘Het opspuiten van lippen zie ik als high-end verzorging’

Volgende
Volgende

EXPO: ZELF-EXPRESSIE IN V&A