EXPO: ZELF-EXPRESSIE IN V&A
Vanaf 1550 tot 1800 oogt de modieuze man als een pauw. Wat versierdrift betreft doen mannen niet onder voor vrouwen. Denk aan wufte pluimhoeden, zwierige capes, geborduurde handschoenen, speelse linten aan kniebroeken en kousen van gerimpelde witte zijde tot aan de knie. In de 17de eeuw pronken mannen zelfs eerder met hakken dan vrouwen. Kaalheid gaat schuil onder pruiken.
Mannenmode, hun uiterlijk en mannelijkheid. In Londen komt het allemaal thematisch aan bod aan de hand van 100 looks en 100 kunstwerken op Fashioning Masculinities: The Art of Menswear. Het is interessant om te constateren hoe door de eeuwen heen modeontwerpers, kleermakers en ook kunstenaars de mannelijkheid van hun klanten of geportretteerden op grensverleggende wijze hebben ‘vormgegeven’.
Op Fashioning Masculinities staan hedendaagse looks van designers als Harris Reed, Rick Owens, JW Anderson, Gucci en Raf Simons naast historische schilderijen en hedendaagse kunstwerken van onder anderen Robert Longo. Te zien is ook een fragment uit een dansvoorstelling van Matthew Bourne’s New Adventures.
Het resultaat is een verscheidenheid aan mannelijkheden van de renaissance tot nu. Even belangrijk is de invloed van inspirerende iconen zoals Harry Styles, de androgyne David Bowie maar ook filmster Marlene Dietrich die al negentig jaar geleden een herensmoking droeg.
Fashioning Masculinities: The Art of Menswear. Partnership met Gucci. T/m 6 november 2022. V&A Museum, Londen. Vam.ak.uc Sainsbury Gallery
Harris Reed, Fluid Romanticism 001
Charles Coote, 1st Earl of Bellamont (1738-1800). Door Joshua Reynolds
Prins Alessandro Farnese. Door Sofonisba Anguissola, c.1560.
Omar Victor Diop, Jean-Baptiste Belley, 2014