MARIAN NEWMAN: 'IK SNAP LAK'

Nailed it. Bam! Zo heet het boek van nailartist Marian Newman. Met tips & tricks, anekdotes en weetjes. “Kate Moss houdt van nude.”

Marian Newman durft te stellen dat zij het was die nagels linkte aan high fashion. En ze deed dat op indrukwekkende wijze. Immers, ze was in 1997 de eerste met een ‘nagelteam’ bij de modeshows van Givenchy Haute Couture, waar wijlen Alexander McQueen toen de scepter zwaaide. “McQueen realiseerde zich dat je óók met nagels bijzondere dingen kon doen, maar in de modewereld was niemand daar nog mee bezig. Samen bedachten we knettergekke dingen. Voor de Givenchy show wilde hij modellen met nagels als lange spiralen. Het lukte!”

LADY GAGA De Britse Marian Newman – een joviale zestiger met lang blond haar - kreeg in haar ruim dertigjarige carrière wel vaker vreemde verzoeken. Lady Gaga vroeg nagels met allerlei ijzerwaren. Zelf bedacht ze eens nagels van ijs, daarover later meer. Over zulke vreemde, haast onmogelijke wensen, zegt ze: “Op die momenten komt mijn technische achtergrond van pas. Ik snap lak als product.”

Dat zit zo. Als twintiger werkt Newman als forensisch onderzoeker voor de Londense Metropolitan Police. “Eind jaren zeventig was ik gefascineerd door The Expert, een Britse televisieserie over een forensisch onderzoeker die misdaden oplost met zijn kennis. Ik wist, dat is dé baan voor mij.” Newman wordt aangenomen en houdt zich bezig met moordonderzoeken en DNA-profiling.

Begin jaren tachtig krijgt ze twee kinderen, stopt met werken en wijdt zich aan het moederschap. Midden jaren tachtig wil ze weer aan de slag en volgt een make-upcursus met als onderdeel manicure. Ze raakt gefascineerd door nagels, gaat werken in een nagelsalon en ontpopt zich tot opleider en trainer. Ze leert alles over nagelproducten door haar nauwe samenwerking met het Californische CND (het beste nagelmerk ter wereld, volgens Newman) en over nailextensions (ontstaan uit de Amerikaanse tandartspraktijk).

Het ding is, ik faal niet graag
— Marian Newman

Ze leert vooral hoe je de grenzen op nagelgebied kunt oprekken. “De nagel-business was toen nog klein”, zegt Newman die in 1988 in Hertford bij Londen haar eigen salon opent: Fingertips.

ALIEN-ACHTIGE NAGELS In het zelfde jaar wordt Newman door de jonge maar al beroemde Britse modefotograaf Nick Knight gekatapulteerd in de haar onbekende wereld van de high-fashion. Samen fotograferen ze de eerste collecties van Alexander McQueen, ze doen de eerste shoot met John Galliano voor Dior, schieten de beroemde Homogenic albumcover van Björk met lange zilveren alien-achtige nagels. Newman ‘doet’ als eerste nailartist ever een cover voor de Britse Vogue en vele covers volgen.

Nagels als statement maakt ze voor shows van Gareth Pugh en Vivienne Westwood. Ja, het zijn opvallend vaak Britten met wie ze werkt. Newman: “They are sooo cool! Italianen willen ook wel eens gek doen, maar ook weer niet té. De Indiase Manish Arora houdt ook van crazy, met hoe meer kleur hoe beter.”

NAGELS ALS VERLENGSTUK Marian Newman is erg gelukkig met haar lange samenwerking met Nick Knight. “Nick snapt het belang van nagels, anders dan veel fotografen die het niet boeit. Nick wil altijd een nailartist op de set, want hij zit op details! Los daarvan ziet hij nagels terecht als een verlengstuk van een arm, of een been. Hij wil dat zijn modellen een verhaal vertellen, dat kan zeker ook met handen want die zijn expressief. Hij zei eens: ‘Lak is de laatste noot van een melodie’.”

In het begin van haar carrière baalde Newman vaak als haar nagelcreaties, waar ze zoveel tijd in had gestopt, niet of maar deels te zien waren op een foto. “Nick legde me toen uit: ‘Dat je werk niet altijd zichtbaar is, is het punt niet. Het gaat er om dat áls handen wel in beeld zijn, dan moeten de nagels puntgaaf zijn. Alles aan het model moet perfect zijn’.  Dat stelde me gerust.”

Waar ze tegenwoordig wel om kan lachen is dat het na al die jaren nog steeds wel eens gebeurt dat mensen niet weten dat nailartist een heus beroep is. “Oja, het komt voor dat ik naar een shoot ga en me voorstel aan het team met: ‘Hi, ik ben Marian, ik doe de nagels.’ En dat iemand dan opmerkt: ‘Nagels? Doe je dan ook make-up?’ “Nee, antwoord ik dan. Alleen nagels.” Schamper lachje: En tijdens mijn hele carrière heb ik bewezen dat ik dat goed doe.”

We praten verder over het werken in een team. Volgens Newman vereist haar beroep wel een bepaalde instelling. “Ik durf zelfs te stellen dat het als nailartist gaat om 50 procent vakkennis en 50 procent karakter. Je kunt de béste nailartist zijn, maar als je persoonlijkheid niet strookt met bepaalde situaties en je niet met mensen kan omgaan, dan word je niet teruggevraagd.”

 “Op de set voer ik de meeste fascinerende gesprekken”, vertelt Newman. “Veel modellen heb ik goed leren kennen. Wist dat Gisele [Bündchen, red.] een tweelingzus heeft? En toen ze bijna vijftien jaar was wilde ze al model worden. Ze  verhuisde van Brazilië naar New York, ging langs alle agentschappen, maar niemand wilde haar. Ze vonden haar niet mooi. Uiteindelijk werd ze het meest betaalde model ter wereld!”

Over Kate Moss: “Zij is nogal bewegelijk, praat altijd met haar handen, en houdt er niet van als haar nagels worden gelakt. Door haar leerde ik hoe ik bij iemand met ‘wapperhanden’ toch mijn werk goed kan doen. Ja, je moet mensen blij houden en niet werken als een stoorzender.”

Kate Moss houdt van nude nagels en zette jaren geleden de trend voor dark nails. Dit en meer staat in Nailed it, Newmans boek waar ze twee jaar aan werkte. Blij: “Ik was ‘thrilled’ toen ik gevraagd werd om een boek te schrijven! Het duurde even om de juiste insteek te vinden. Ik wilde geen nagelinstructieboek, maar een boek maken over ‘mijn reis’, gelardeerd met anekdotes en verhalen achter de schermen.”

POPULAIR Ten tijde van het interview is Marian Newman druk met het organiseren van Nail Safari, een event in een Londense dierentuin voor professionele nailartists. Dat dit nagelgebeuren binnen 24 uur was uitverkocht, zegt iets over de interesse voor nagels. Newman: “De grote ‘turnaround’ kwam tien jaar geleden met de komst van gellak, dat trok een breed publiek naar de salons.  Vrouwen beseften dat de perfecte nagel - die drie weken mooi blijft - opeens binnen bereik was.”

Newman ziet door de populariteit van nagels veel nieuwe lakmerken verschijnen die volgens haar een graantje willen meepikken. Kritisch: “De meeste voegen niks toe, brengen traditionele kleuren en/of slechte lak met goedkope ingrediënten. Slechts een enkeling doet het goed. Mijn favoriet is het Franse Kure Bazaar, ze hebben prachtige, erg chique kleuren en hun benadering is duurzaam.”

Marian Newman - Foto: Nick Knight

CRAZY STUFF We praten over trends. Ze ‘voelt’ dat de airbrush-techniek in opmars is. “Voordeel van airbrush is dat je in een paar seconden een prachtig ombré effect met verschillende tinten kan creëren. Newman beheerst de techniek - hot in de eighties - als geen ander. Nog een trend: lange trashy nails met kristallen. Enthousiast: “Geweldig, ik ben geobsedeerd door kristal. Het zijn juwelen op nagels, in plaats van in je oren. Trouwens ‘trashy’ kan ook heel elegant worden gedaan, de lijn tussen beide is dun, ik zou gaan voor elegant.”

Naast een kristalobsessie heeft Newman een doorkijknagel-crush. Grote uitdaging:  het realiseren van nagels van ijs. Tot haar grote frustratie is het nog steeds niet gelukt. Op het moment dat de foto’s werden genomen smolt het ijs. Of ze nog eens een poging gaat wagen? “Het ding is, ik faal niet graag. Nu we er over praten, denk ik dat ik het nog eens moet proberen.”

Als Newman terugblikt op alle ‘crazy stuff’ die wel lukte, en op haar indrukwekkende carrière – ze werkte met alle topmodellen, topdesigners en topfotografen - denkt ze soms ‘hoe heb ik het voor elkaar gekregen!’ Lachend: “Een plan was er nooit!”

Marian Newman. Nailed it. Nails – Fashion – Technique. Laurence King Publishing €30

Vorige
Vorige

VINTAGE MILAAN EDITIE

Volgende
Volgende

BASTIAAN THIJSSEN BORDUURT OP LANGZAME WIJZE HET SNELLE STADSLEVEN