CHANEL S/S 2023 HAUTE COUTURE

Een dag nadat couturehuis Schiaparelli online werd verguisd vanwege een controversiële collectie met agressieve (nep) koppen van roofdieren, toonde Chanel lieflijke kittens, corgi’s en konijnen, prachtig geborduurd met gouddraad op onder andere korte tweedpakjes en jasjurken.

Het uitgangspunt voor de Chanel Haute Couture-collectie lente/zomer 2023 was het appartement van Gabrielle Chanel aan de rue Cambon 31.

Ooit mocht ik deze ‘heilige’ Chanelgrond (boven de Chanelwinkels in Rue Cambon) een paar keer betreden. En stiekem even op de bruine suède bank zitten. In een paar ruime kamers trok de hele Chanelgeschiedenis die ik kende uit boeken voorbij. De Chinese coromandel kamerschermen, een kroonluchter waarin cijfers hingen (ja ook de beroemde 5), talloze boeken, een enorme verzameling objecten, sculpturen en tekeningen en heel veel beeldjes van leeuwen, hinden, herten, vogels en kamelen.

Virginie Viard vroeg kunstenaar Xavier Veilhan om de dieren uit het appartement opnieuw te interpreteren en te verwerken in het showdecor. Veilhan bedacht een plein, met een feestelijke optocht van elf monumentale dieren gemaakt van hout, karton en papier. Als in een sprookje bevatte elk dier een deurtje waaruit de modellen verschenen.

De modellen – allemaal met felrood gestifte glossy lippen – paradeerden als majorettes in kekke pakjes, meestal van tweed, soms met tuxedo-elementen. Er wapperden satijnen capejes en geplooide rokken. Er kwamen speelse tops voorbij met salopette-achtige bretels en een rijkdom aan luxe couture materialen van taftzijde, tulle, organza tot kant.

In de collectie stonden alle borduursels in het teken van de dierenwereld. Maar hertjes en hindes werden ook afgewisseld met camelia’s, kenmerkend voor Chanel. De meeste ontwerpen waren feestelijk afgestyled met een zwarte hoge hoed, kittige vlinderstrikjes, witte handschoenen en veterlaarsjes.  

Het Haute Couture sprookje werd ‘uitgeblazen’ door een levensgrote olifant (van karton).

En ja hoor daar ging weer een deurtje open en verscheen als laatst - zoals het van oudsher hoort bij Couture shows - de bruid. In het wit, gesluierd en gekleed in een kanten mini-jurk met geborduurde zwaluwen.  

Vorige
Vorige

THE WORD IS OUT….

Volgende
Volgende

INTERVIEW MET DENZEL VEERKAMP OVER DUURZAAM PRODUCEREN