AI-BOT MAAKT MODEFOTO’S VOOR MIRROR MIRROR
Voor alles is een eerste keer. Afgelopen april, in de week dat de Duitse kunstfotograaf Boris Eldagsen ophef veroorzaakte met zijn prijswinnende kunstmatige intelligentie (AI) -foto, ontving ik via de mail een AI geregenereerde modeserie van een Duitse fotograaf. Met de vraag of ik AI generated submissions accepteerde?
Dagelijks ontvangt MIRROR MIRROR via de mail modeshoots, vanuit de hele wereld. Vaak is een kennersblik genoeg om te zien of een serie geschikt is voor publicatie. Waar we op letten? Op de technische kwaliteiten van de fotograaf, de afwerking van de foto’s. Op de creativiteit en kwaliteiten van het hele team – van de fotograaf, styling, de make-upartist en de haarstylist tot de casting. Past de serie in het tijdsbeeld, is het bijzonder, is er sprak van een uitgesproken eigen stijl?
MAAR HOE KOMT EEN AI SERIE EIGENLIJK TOT STAND?
We vragen het fotograaf/creative director Yulia Reznikov, de maker van deze AI generated fashion editorial, genaamd Flamingo.
Julia, is dit je eerste AI gegeneerde productie? Een hoe werkt het, simpel gezegd? Ja. Voor mijn eerste AI generated project werkte ik met het programma Midjourney (de foto’s van Trump en de Paus zijn hier ook mee gemaakt, red.) en gaf ik prompts, dat zijn gedetailleerde omschrijvingen, aan een bot in de chat app. Het resultaat is een Midjourney fantasy gecreëerd volgens mijn tekst-tags.
Ik heb mijn voorkeursettings aan de bot doorgegeven, waaronder kleuren, licht, schaduw, perspectief, stijl, locatie, modellen en kleding. Oja, graag Balenciaga en Alexander McQueen taggen want ik heb de bot gevraagd om een mix van beide labels als inspiratie voor de modelooks.
Hoe lang duurt het om een beeld te maken? Als fotograaf doe ik voor een shoot altijd zelf de art direction. In feite is voor AI de pre-productie hetzelfde artistieke proces, maar dan zonder echte productie. De AI-App genereerd in 1 minuut een beeld.
In hoeverre speelt creativiteit een rol? Ik denk dat iedereen een eigen AI-taal kan creëren. AI is ‘a fun way’ om te experimenteren en om unieke projecten te realiseren.
Zijn er veel tijdschriften die door AI gegenereerde series publiceren? Ja hoor. Vogue Portugal plaatste AI series in hun 20-jarig jubileumnummer.
Dat lijkt me toch niet leuk voor al die fotografen die 20 jaar lang het blad mede groot hebben gemaakt. Maar goed. Hoe kijk jij aan tegen deze ontwikkeling? Dat het op zich een mooi hulpmiddel is voor de creatieve industrie, maar het kan gevaarlijk zijn als AI in de toekomst superintelligent wordt. Elon Musk waarschuwde al dat AI ‘civilization destruction’ kan veroorzaken. Musk staat op de lijst van ondertekenaars van een open brief waarin hij AI-labs aanspoort om de training van nieuwe super power systemen te onderbreken.’ Dank voor dit interview, Julia.
Op de MIRROR MIRROR burelen zorgde de ontvangst van de AI computercreatie voor enige opwinding. Plaatsen of toch niet? Het beoordelen ervan vergt deels een andere aanpak dan bij een ‘gewone’ serie. Zitten de modellenlijven anatomisch goed in elkaar, is er sprake van vervormingen, onmogelijke poses, vreemde patronen, licht, kleding en rare achtergronden? Ja, er bestaan al verificatieprogramma’s, maar het is niet zeker of ze perfect werken. Image research kan uitsluitsel bieden.
Dan is er nog het schadelijke aspect. Er klagen steeds vaker creatieven over getrainde databases van de AI programma’s die bestaande fotografie/kunst bevatten waarvoor nooit toestemming is gegeven. Met andere woorden: AI steelt creativiteit en komt er (vooralsnog) mee weg.
CHECK HIER DE HELE SHOOT https://www.mirror-mirror.nl/inspiration-1/flamingo-by-ai5