BORDUREN, PATCHWORK, BREIEN

Nu in Amsterdam Museum: tentoonstelling Continue This Thread over de kracht van handwerken.

Continue This Thread verbindt (historische) objecten uit de collectie met de intrigerende creaties van Karim Adduchi en Tess van Zalinge.

De Amsterdamse modeontwerpers kregen in de afgelopen jaren naamsbekendheid met hun ontwerpen geïnspireerd op historische en streekgebonden handwerktechnieken.

Als gastcuratoren tonen Karim en Tess hun reflecties op handwerken. De expositie biedt ook een podium aan meerdere makers en collectieven uit de stad die op eigen wijze handwerktechnieken toepassen.

Borduren, patchwork en breien: het zijn eeuwenoude technieken waar veel mensen kracht uit putten. In tijden van conflict, van rouw, van verzet maar ook in momenten van blijdschap.

Ontwerp van Karim Aducci

Het toepassen van handwerktechnieken brengt al eeuwenlang mensen samen en biedt handvatten voor het uiten en verwerken van gevoelens. Tegelijkertijd dreigt de kennis van veel technieken, zoals kantklossen en stoppen, verloren te gaan.

Hoe kan deze kennis overgedragen worden en ons (opnieuw) inspireren om te verbinden, te uiten en te helen?

Van Zalinge: “Tijdens ons eerste bezoek aan het depot van het Amsterdam Museum vonden Karim en ik ‘toevallig’ een harmonicavormige opbergmap met 97 handwerkproeven uit eind 19e eeuw. Behalve dat de maker ene mej. Rochemont was, was er verder heel weinig over bekend. Waarom had ze dit gemaakt? Waarom koos ze voor deze technieken? Hoe lang was ze hier mee bezig? Is ze hierna in de mode gaan werken? Het inspireerde ons om de gezichten en verhalen achter handwerken een podium te geven en op zoek te gaan naar de verhalen van toen – en nu.”

Beide ontwerpers en Roberto Luis Martins, curator Amsterdam Museum, in het depot van het Amsterdam Museum, december 2022. Foto: Amsterdam Museum, Jaimy Gail

“Continue this thread, dus: pak de draad op en borduur voort!” vult Adduchi zijn mede-gastcurator aan: “Wijzelf ervaren in ons werk dat het beoefenen van handwerken mensen met elkaar verbindt, ingezet kan worden om een (activistische) boodschap te uitten en een helende kracht heeft. Dit willen we in de tentoonstelling overbrengen aan het publiek. Met de tentoonstelling willen we diverse doelgroepen, van alle leeftijden, introduceren met verfrissende perspectieven op het gebied van handwerken en bezoekers activeren om handwerktechnieken (opnieuw) te ontdekken en toe te passen.”

Continue This Thread. Karim Adduchi x Tess van Zalinge’. Te zien tot en met 3 september in het Amsterdam Museum aan de Amstel (Amstel 51)

Ontwerp van Tess van Zalinge

Vorige
Vorige

DAVID LAPORT HEEFT NIEUWS

Volgende
Volgende

THE KINGDOM OF DREAMS