ROSA VERONICA: ‘MIJN ONTWERPEN ZIJN UNISEKS, MAAR NIET SEKSLOOS’
Rosa Kampinga studeerde in 2022 af aan ArtEZ Fashion Design in Arnhem en startte vervolgens haar label ROSA VERONICA. Tegenwoordig werkt de jonge designer onder andere samen met muzikanten zoals de Nederlandse popster S10 en The Mocks. Rosa Veronica ontwerpen zijn dus met regelmaat op verschillende poppodia te zien, hoe dat zo komt en meer, lees je hier.
Je bent twee jaar geleden afgestudeerd in Arnhem. Hoe heb je jouw studietijd ervaren? Ik heb daar veel kunnen experimenteren, maar doordat het tempo zo hoog lag, was er weinig ruimte om na te denken over mijn identiteit als ontwerper. In het tussenjaar, het derde jaar voor mijn afstudeerjaar was hier gelukkig wel tijd voor, dat was heel fijn. Ik liep stage in Antwerpen bij Ann Demeulemeester en Jan-Jan van Essche, daar leerde ik hoe het werkt in de mode-industrie. In mijn vrije tijd voedde ik mezelf met kunst en cultuur.
Na je afstuderen ben je een eigen label gestart. Hoe heb je de overgang van studeren naar het runnen van een eigen modebedrijf ervaren? Na mijn studie heb ik eerst meegedaan aan Lichting, de belangrijkste Nederlandse modewedstrijd voor afstudeerders van verschillende mode-academies. Ik presenteerde toen mijn afstudeercollectie tijdens Amsterdam Fashion Week.
Daarna begon ik meteen met een stage bij Acne Studios. Tijdens die stage kwam ik er al snel achter dat ik niet pas in het ‘corporate plaatje’ en dat werken voor een groot bedrijf niet iets is waar ik gelukkig van wordt. Op dat moment realiseerde ik me dat ik echt mijn eigen label wilde starten.
Lees door onder de foto
Wat is jouw signature style? Waaraan kunnen we een Rosa Veronica herkennen? Mijn ontwerpen refereren aan bepaalde muziekstromingen zoals new wave en post punk. Verder laat ik mij inspireren door dichters uit literaire stromingen waaronder de Romantiek. Verder is het voor mij belangrijk dat ontwerp en textielvaardigheid hand in hand gaan. Ook is mijn werk androgyn van aard en zoek ik naar de juiste spanning en wrijving tussen mannelijkheid en vrouwelijkheid. Mijn ontwerpen zijn uniseks, maar niet seksloos.
Je maakt niet telkens een nieuwe collectie maar vult collecties aan met nieuwe ontwerpen. Verlies je hierdoor geen samenhang? De bedoeling is om één geheel te creëren waarbij het ene element het andere versterkt. Elk stuk moet passen in mijn verhaal. Daardoor ben ik juist heel kritisch op wat ik ontwerp en produceer. Als iets niet bij mijn stijl past of neigt naar een trend die slechts één seizoen relevant is, dan is het geen Rosa Veronica. Mijn ontwerpen moeten stuk voor stuk relevant zijn, maar ook tijdloos zijn.
Waarom speelt muziek een grote rol in je werk? Als jonge Roos ervaarde ik weinig aansluiting in de klas, ik voelde me hierdoor een vreemde vogel. Maar toen ik concerten ging bezoeken, trof ik een hele warme community en zo ontstond mijn liefde voor muziek. In muziek komen verschillende artistieke disciplines en subculturen bijeen; voor mij een bron van inspiratie. Als muziek samenkomt met mode, licht, dans, fotografie en poëzie dan ontstaat er pure magie.
Je lanceert binnenkort een eigen webshop, betekent dit dat je Rosa Veronica toegankelijker wil maken voor een breder publiek? Dat is zeker de bedoeling! Voor mij is het heel belangrijk dat mijn ontwerpen draagbaar zijn, maar iemand moet wel genoeg lef hebben om ze te dragen.
De collectie wordt in Amsterdam ontworpen en geproduceerd en is vervaardigd uit deadstock materialen of verantwoord geproduceerde stoffen. Mijn ontwerpen zijn binnenkort te koop op mijn webshop en nu via Terra Amsterdam in de Reestraat @terraamsterdam.
Maak je ook kleding in opdracht? Ik heb een tijd terug de kleding ontworpen voor The Mocks, voor hun tour. Ik sta altijd open voor opdrachten van artiesten die mij inspireren en waarbij we tijdens onze samenwerking elkaars creatieve proces kunnen versterken. Werk in opdracht - zonder vrijheid en met een definitieve uitkomst - vind ik oninteressant. Ik werk veel liever samen en blijf trouw aan mijn identiteit en zoek graag de randjes van mijn comfortzone op.
Lees door onder de foto