LANVIN SPRING/SUMMER 2023

Een van de oudste Parijse modehuizen (1889) showde tijdens Paris Fashion Week haar zomer collectie voor 2023 in L’Atelier des Lumières. Artistiek directeur Bruno Sialelli nam de kijker mee naar een denkbeeldig verlaten strand, begeleid door projecties van filmmaker Joshua Woods.

Door David Samwel

Sialelli opende de show met een oversized blazer met ruim gesneden loshangende panden; een detail dat mij – als Lanvin-fan – al jaren geleden opviel in de Parijse Lanvin boutique toen ik daar een shirt paste en dezelfde vorm was gebruikt.

De blazers, met brede rechte schouders, vallen soepel om het lichaam. Verderop in de show volgden naast vrouwen ook  mannen in pakken en lange, ruime recht vallende jassen die achter de modellen aan wapperden en bijna de grond raakten. Veelal in neutraal beige, blinkend zwart met hier en daar een felle kleur, wat de scheiding tussen een daglook en avondlook klein maakte. Zo is het meer een kwestie van welke jas je over jezelf drapeert voor de gelegenheid. Dat vind ik sowieso een kracht van Lanvin, stoffen zodanig draperen, dat de drager het afmaakt met eigen bewegingen.

Sialelli nam ons mee naar een strand waar projecties van serene golven de weg vrijmaakten voor zijn creaties. Hier en daar knipoogde de ontwerper naar de zomer met een azuurblauw, badpakachtige look die met bijpassende zonnebril zo het water in kan. Schoenen hadden soms de vorm van flippers maar dan met veel franjes, waarmee je al flanerend aan elke kust de show steelt. Doorzichtige hoedjes waren als een geüpgraded versie van de badmuts met ogen als fonkelende kwallen op het hoofd. Toch schreeuwden geen van deze ontwerpen, met soms geborduurde details, om aandacht. Ze straalden een ingetogen elegantie en rust uit.

Met die rust en kleine opvallende accessoires—zoals een clutch als een blinkende steen maakte Sialelli het ons niet moeilijk om - na het plotseling overlijden van Alber Elbaz in 2021 - weer van Lanvin te gaan houden en het merk in ere te herstellen. Wellicht oogt deze collectie voor de één wellicht te rustig maar is het voor de ander een uitgesproken vertaling van schilderijen; schilderijen die we kunnen dragen. Aan het einde liep een nimf over de projectie van golven langs de vloedlijn. Elegant eindigt zij de show. Check de hele show: lanvin.com

 






Vorige
Vorige

B.L.A.H.: SCHOENEN ZONDER PRAATJES

Volgende
Volgende

THEATER MEETS FASHION #2