HAIRSTYLIST DAAN KNEPPERS:  “IK LEEF ZO BEWUST EN DUURZAAM MOGELIJK, DAT VOER IK DOOR IN MIJN WERK”

Natuurlijk haar met een rebelse twist, dat is de stijl van Daan Kneppers. Duurzame haarproducten en een bewuste lifestyle zijn onlosmakelijk verbonden met de talentvolle haarstylist. “Het gaat niet om het beheersen, maar juist om het bijsturen.”

“Van de ruim tien jaar dat ik werk als haarstylist, ben ik zo’n zes tot acht jaar obsessief bezig geweest met het ontwikkelen van een handschrift. In mijn zoektocht naar smaak en vorm heb ik veel studies gedaan. Ik verzamelde mappen vol met plaatjes en schreef op waarom ik iets mooi vond. Tijdens die studie kwam ik terecht bij de natuur, ik ging me verdiepen in bomen, structuren, fractals en hoe alles met elkaar in verbinding staat. Vanuit daar heb ik een stijl ontwikkeld, en ik ontwikkel me nog steeds.

“Zo’n acht jaar geleden brak ik door toen de modewereld mijn stijl ontdekte. Ik omschrijf mijn handschrift als organisch, met grafische elementen als tegenstelling. In mijn werk zit altijd iets rebels, een eigenzinnige twist. Ik vind het belangrijk dat iets uniek is en eigen, en ik hoop vooruitstrevend te zijn.”

BONSAIBOMEN

“Inspiratie haal ik uit de verzorging van mijn bonsaibomen. Bonsai is een oeroude kunstvorm, waarin de esthetiek van de natuur als het om een boom gaat heel mooi omschreven staat. Ik beoefen niet de klassieke vorm van bonsai, maar geef er een moderne twist aan. Om mijn gevoel voor vorm te ontwikkelen, pas ik bepaalde bonsai-regels toe in mijn werk, bijvoorbeeld voor het omgaan met lucht en leegte. De afwezigheid van iets versterkt enorm het aanwezige. 

FOTOGRAFIE JASPER ABELS - HAAR DAAN KNEPPERS VOOR MIRROR MIRROR 7

“Voor sommige mensen klinkt de combinatie bonsai en haar vreemd. Voor mij is het heel logisch; ik verzorg en creëer. Het gaat niet om het beheersen, maar juist om het bijsturen. Het is spannend om voor tachtig procent controle te hebben. En het is de kunst om iets op een bepaald moment los te laten en te kijken wat er dan ontstaat.”

TEAMWORK

“Het leukste van werken in de mode is het teamwerk. Ik schilder ook, dat is leuk, maar samen ergens aan werken is supertof. Belangrijk is dat je als team dingen van elkaar aanneemt en voor lief neemt. Iemand moet tegen mij kunnen zeggen dat het haar mooier kan. Om dingen uit te proberen moet je fouten mogen maken, anders kom je als team en persoonlijk nooit een stap verder.”

HAARTYPES

“Je moet als haarstylist heel veel stappen doormaken om te weten welk product geschikt is voor welk haartype. Iedereen heeft ander haar: dun, dik, glad, stug, springerig, golvend, krullerig, glanzend of mat. Het haar van iedere mens reageert anders op een saltspray. Het kiezen van het juiste haarproduct is eigenlijk belangrijker dan het product zelf. Inmiddels weet ik precies hoe ik een product op verschillende haartypes kan toepassen.

FOTOGRAFIE JASPER ABELS - HAAR DAAN KNEPPERS VOOR MIRROR MIRROR 7

“Heel lang gebruikte ik geen, of zo min mogelijk, producten. Alleen water en een beetje haarlak. Dat is nu anders door de komst van producten met een natuurlijke oorsprong. Vroeger waren alle producten gericht op performance, maar achter natuurlijke producten zit een filosofie, zoals waar komen de ingrediënten vandaan, wat smeer je op de hoofdhuid, wat doet iets met het milieu?”

HELENDE ERVARING

“Ik leef zo bewust en duurzaam mogelijk, dat voer ik door in mijn werk. Op gebied van duurzaamheid is er in beauty en mode enorm veel ruimte voor verbetering. Het is tof dat ik daar deel van kan uitmaken met duurzame merken zoals Double True Hair en de haarproducten van Biolage Raw, die voor achtennegentig procent natuurlijk zijn. De shampoos, met natuurlijke ingrediënten als munt, citroengras en roosmarijn, hebben op mij een helende ervaring door de dampen en geuren die vrijkomen tijdens het wassen. Het is heerlijk om fris de dag te beginnen, in plaats van met chemische geparfumeerde producten die misschien wel iets doen met je wat op je hoofd zit, maar niet met wat in je hoofd zit.

“Gezond haar begint bij een gezonde huid. Biolage Raw Scalp is vegan en speciaal ontwikkeld voor mensen met een gevoelige huid, dit komt steeds vaker voor. Voor het wassen met Biolage Raw Scalp Shampoo, masseer je eerst de organic Biolage Raw Scalp Olie in de hoofdhuid, de shampoo verwijdert vervolgens alle vuil.”

FOTOGRAFIE JASPER ABELS - HAAR DAAN KNEPPERS

Vorige
Vorige

IRIS VAN HERPEN & DE SYMBOLIEK VAN WATER

Volgende
Volgende

VINTAGE MILAAN EDITIE