IRIS VAN HERPEN & DE SYMBOLIEK VAN WATER

Voor wie het is ontgaan; vandaag is de Parijse Couture Week gestart. Met wederom drie Nederlandse bijdragen: Viktor & Rolf, Ronald van der Kemp en Iris van Herpen, zij koos in plaats van een traditionele show dit keer voor een digitale presentatie in de vorm van een meeslepende film.

Van Herpens collectiefilm Carte Blanche speelt zich af in het water en is geïnspireerd op vrouwelijke kracht en doorzettingsvermogen.

De ‘vloeibare’ jurken uit de collectie voor S/S23 komen mooi tot hun recht, het geheel is gefilmd door de Franse Kunstenares Julie Gaultier.

Van Herpen en Gautier gebruiken de symboliek van water om vrouwelijke vormen te onderwerpen aan een choreografie die langzaam de controle verliest. De bewegingen van de waternimfen vertellen een verhaal over standvastigheid, verzet en het vinden van vrijheid. Van Herpen noemt het een ode aan de voortdurende veerkracht van vrouwen wereldwijd en haalt de kracht van Iraanse vrouwen aan, die hun lichaam recent hebben gebruikt als strijdmiddel tegen ideologie en gezag.

In een dromerig décor van water ‘zweven’ een zevental jurken voorbij. Allemaal even sierlijk en licht. De transparante stoffen zijn schilderachtig en bedekt met kantachtige structuren.

Vorige
Vorige

INTERVIEW MET DENZEL VEERKAMP OVER DUURZAAM PRODUCEREN

Volgende
Volgende

HAIRSTYLIST DAAN KNEPPERS:  “IK LEEF ZO BEWUST EN DUURZAAM MOGELIJK, DAT VOER IK DOOR IN MIJN WERK”